Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

totálka a pojišťovna


graver

Recommended Posts

Potřeboval bych si udělat trošku jasno v situaci.

Kterýsi dobrák mě nabořil zezadu a ještě hodil na auto předemnou (bylo to v koloně, rychlost cca. 40 kmh/h, plynulá jízda - ne že bych nějak prudce zabrzdil - borec nikdy nevysvětlil, co dělal).

Škoda: Z nárazník + LZ blatník, zvlněná podlážka kufru, takže na vytažení, přední nárazník, víko motoru, obě P světla.

Podle pojišťovny totálka, protože škoda převyšuje zůstatkovou cenu auta. Cenu opravy mi ale nesdělili (netuším, jak to počítají - jstli z nových dílů, jaká cena práce apod.), moc nekomunikují, prachy za totálku mi prostě bez diskuse poslali poštou.

Dostal jsem 36k po odečtení zbylých dílů, které bych mohl prodat (PG 405 GR 1.6 1995).

Takže bych rád věděl:

1. Je ta zůstatková cena aspoň trochu v lajně nebo je to úplně mimo?

2. Dá se s postupem pojišťovny něco dělat, můžu ovlivnit zůstatkovou cenu nebo rozporovat totálku? Je postup nějak upraven zákonem? Nebyl jsem viník, takže vše jde z povinného ručení toho blba...

3. V servise zatím počítají, na kolik by přišla oprava reálně, ale já už v tom jezdit nehodlám, takže se je snažím ukecat, aby si to za nějaký bakšiš nechali nebo mi to pomohli prodat. Svépomocí to nezvládnu - nemám na to čas a nemůžu nechat stát nabořenou káru u chodníku dokud nenajdu kupce - asi by to zmizelo přes noc. Takže pokud to nevyjde, nabízím tímto auto ve výše uvedeném stavu, jinak pojízdné, žádné agregáty to nevzalo, nápravy/geo podle servisu OK :(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

4oddie: v každém případě to auto musí zůstat v servise - nemám garáž a když si to nechám před barákem, do rána je vystaráno. Tak jsem si říkal, jestli by to nevzal na díly přímo ten servis - moc se k tomu nemají.

4C.J.: viník nehody má Allianz, nehoda se stala 21.3., složenka přišla tuším minulý čtvrtek zároveň s vysvětlujícím dopisem. Oznámení o řešení totálkou ještě dřív. Viník to nahlásil hned druhý den, já jsem si to vytelefonoval (prakticky denně).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no tak to jsi "celkem v klidu", sice to nase.., ale máš aspoň něco na další auto.. Kámoš boural motorku, týpek ve felině mu nedal přednost, odhadnutá škoda na místě 60tis na motorce, 15tis na filcce, měl ji pojištěnou " u český", a pojišťovna se pořád zdráhala cokoliv vyplatit! Z motorky, která měla hodnotu 50-60 tis, prvně udělali totátku s tím, že vyplatí dle tabulek 40 tis, což by ještě šlo. Pak přišlo oznámění o změně odhadnuté škody, že motor "dle fotografií !!!!!!" je použitelný (i když dostal ránu o obrubník a měl prasklý blok motoru a uštíply kus z převodovky !!!) a snižují odhad na 25 tis! a ty po 1/2 roce přišly na účet.. :grr

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Update: odhad opravy v servise 25k, sami nemají zájem vrak odkoupit. Já jsem už svou bezautovou situaci vyřešil a do opravy nejdu. Takže pokud někdo máte zájem o havarovanou PG 405 GR 1.6 1995, je k vidění v autoservisu Cothex V Brně na Cimburkové (vedle Tesca Královo Pole). Fotky na web asi v dohledné době nedostanu, ale kdo jste z Brna, můžete to zkouknout. Pište sem nebo na mail graver@centrum.cz, event. se tam podíváme spolu.

Kromě výše uvedeného popisu škod asi ještě tohle: téměř nové zimní i letní gumy, fungl nový výfuk (3 díly), jinak docela zachovalé, bez koroze (v servisu by dohledali, co všechno na tom dělali), já jsem to koupil před cca 3,5 rokem, tacho 198000, centrál s DO, autorádio, el. př. okna, papírově v pořádku, TK do 9/2007.

Cena by byla velmi rozumná.

[upravil dne 19.4.07 graver]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ne, služební fábka :roll

405 měla před sebou tak 1-2 roky provozu, pak jsem chtěl 605 (nenáším auta, který si musím oblíkat :D ).

Díly si nenechám - nemám čas, prostředky ani prostor něco rozebírat nebo se tím dál jakkoliv zabývat. Chci to prodat nastojato a to pokud možno hned. Kdyby to byla větší škoda, šlo by to na vrakáč, ale tohle je v podstatě pojízdný auto.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jen pro upresneni , cena auta se da zvysit montazi nekterych veci , treba Al kola , oprava nekterych casti vozu ,novy lak atd, vse by se melo dat nejak dolozit a tim by se mohla tabulkova cena zvysit ,samozdreme to musi byt namontovane na aute pred nehodou .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...

No, tak to dopadlo tím nejhorším možným způsobem - auto se mi nepodařilo udat ani v servisu, ani na inzerát.

Takže poslední dotaz k problému: prosím o tipy, které firmy se v Brně zabývají likvidací vraků a za jaké ceny (přijat na určené místo, odstranit vrak a vystavit potvrzení o ekologické likviaci, bez kterého asi auto neodhlásím).

Jinak pokud by někdo měl o to auto zájem (popis stavu viz předchozí posty), tak ho má mít za odtah a podepsání kupní smlouvy :(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Prostě se toho chci zbavit jak fyzicky (protože to leží v servisu, kde chtějí prachy za úschovu), tak papírově (abych to mohl odhlásit a zrušit povinné ručení).

Nevím přesně, co za jakých okolností je k odhlášení potřeba.

Pokud jde o nabídku ND, tak to bohužel nepůjde. Auto musí jít pryč celé - nemůžu ho tam nechat stát, platit servisu za úschovu a zvát si tam lidi, kteří si občas něco vybastlí.

Pokud by to někdo chtěl na díly celé, tak viz výše.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, tak jsem zase o kousek blíž ke konci - podařilo se mi to neštěstí přece jen "prodat" (přesně řečeno, mám kupní smlouvu -o penězích to moc nebylo :( ).

Kupující nabízí odhlášení (motá se kolem aut, takže to pro něj asi bude jednodušší, než pro mě). Předpokládám, že mu musím dát plnou moc - mělo by tam být něco speciálního a musí být notářsky ověřená? Taky chce kopii mé OP, což mi vzhledem k mé paranoie nepřijde jako dobrý nápad...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...