Fusion

Místní IT specialisti - vzdálená správa webu

36 posts in this topic

Mám takový dilema. Zkusím to vysvětlit co nejjednodušším způsobem.

Mám doménu s hostingem (PHP, MySQL, 100MB), na které jsou obyč HTML+CSS stránky.

Já potebuju nejjednodušší způsob jak vzít třeba 001.html (třeba šablona), tam se změní pár údajů, pak se to uloží jako 002.html na server.

Problém je v tom, že tohle bude dělat člověk, kterej neví nic o prog. jazycích, jinak bych to neřešil.

Potřebuju aby tam nebyly vidět tagy, ale jakýsi políčka, do kterých se udou vkládat texty.

Přepokládám tedy PHP, ale nevím kde začít.

Nejlepší by ale byl nějakej program, kterej by se uměl připojit na ftp a prostě to změnil. Tato funkce je v dreamweaveru, ale zase problémy: učit někoho v DW a koupit další licenci.

Díky předem za nápady.

Edit: zkoušel sem Joomla!, úspěšně sem ji nainstaloval ale myslím že to je zbytečně složitý pro tento účel.

Nevíc nevím jak tam nastavit ten vztah mezi Jommlou a 001.html.

[upravil dne 21/3/2007 Fusion]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moc nerozumím tomu, k čemu by to mělo sloužit, asi bych potřeboval příklad. ;)

Nepochopil jsem, jestli ten člověk dokáže přepsat ty údaje v tabulce (šabloně), za použití nějakého WYSIWYG editoru (např. nvu). Co se týká připojování k ftp - buď naučit obsluhu používat třeba Total Commander, nebo: nainstalovat Netdrive a nastavit tam přístupové údaje k tomu ftp. Ten zařídí, aby se to ftp po zapnutí počítače \"namapovalo\" (připojilo) jako samostatný disk - takže na něj pak jde normálně ukládat soubory třeba přes Průzkumníka bez nějakého dalšího připojování...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Původně zaslal: Kurt

Moc nerozumím tomu, k čemu by to mělo sloužit, asi bych potřeboval příklad. ;)

Nepochopil jsem, jestli ten člověk dokáže přepsat ty údaje v tabulce (šabloně), za použití nějakého WYSIWYG editoru (např. nvu). Co se týká připojování k ftp - buď naučit obsluhu používat třeba Total Commander, nebo: nainstalovat Netdrive a nastavit tam přístupové údaje k tomu ftp. Ten zařídí, aby se to ftp po zapnutí počítače \"namapovalo\" (připojilo) jako samostatný disk - takže na něj pak jde normálně ukládat soubory třeba přes Průzkumníka bez nějakého dalšího připojování...

Myslim ze jde spis o to aby dotycny clovek mohl zmenit clanek ( whatever ) na strance, ktera je nejspise ulozena v PHP, ale aby tento clovek nevidel ( pro nej zajiste rusive ) php tagy atd, ale pouze plain text a ten mohl menit... imho existuje spousta editoru, nebo nejaky blog system...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ono... tohle je docela podstatny problem php - nedokaze oddelit prezentaci od logiky...

moje predstava - vygenerovat formular s Edity, do kterych uzivatel - lamka - bude busit data, ty si potom system ulozi do XML. Pri generovani stranky: phpko to XMLko rozparsuje a umisti data, kam je treba...

Ovsem problem bude, pokud se bude fermular s obsahem nejak casteji a radikalne menit...

nemam tuseni, co presne je treba upravovat...

Toz snad jsem pomohl kolegum AJťákům :mad::mrk:roker:D:D:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Měnit se ten obsah bude tak 10x za den dycky se přidá čas:

15:32 událost 1

16:45 událost 2 ...

postupně se budou dopisovat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fussion: a kolik toho bude treba editovat? Nebo se budou s casem pridavat jenom radky, ve kterych se budou vyplnovat stejne pole?

Share this post


Link to post
Share on other sites

skupko: tak muze to ukladat i do (My)SQL, SQLite, kamkoliv... Navic phpko ted obsahuje parser XMLka a nepotrebujes hosting s databazi a dalsi starosti s tim spojene...

pasak? nebo pašák? :myslim:D:mrk:D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Původně zaslal: Pata

Fussion: a kolik toho bude treba editovat? Nebo se budou s casem pridavat jenom radky, ve kterych se budou vyplnovat stejne pole?

Budou se jenom přidávat řádky.

Napadlo mě naučit paní uploadovat na ftp a jenom udělat nějakej iframe se src=\"neco.txt\" akorát nevím co to udělá s texťákem, musím vyzkoušet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mno a co takhle:

vypis zaznamu - treba za cely den, nebo jen poslednich X

edit s casem (javascriptem moznost dopocitat automaticky, nebo phpkem doplnit natvrdo), Edit (textarea) s udalosti a pod tim tlacitko odeslat :) - ulozit do databaze a znova vygenerovat celou stranku...

tabulka prispevky

id - int, primary key, not null, auto increment - ID prispevku

datum - datetime - datum a cas odeslani prispevku

prispevek - text - samotny prispevek

take it easy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Původně zaslal: Fusion

Původně zaslal: Pata

Fussion: a kolik toho bude treba editovat? Nebo se budou s casem pridavat jenom radky, ve kterych se budou vyplnovat stejne pole?

Budou se jenom přidávat řádky.

Napadlo mě naučit paní uploadovat na ftp a jenom udělat nějakej iframe se src=\"neco.txt\" akorát nevím co to udělá s texťákem, musím vyzkoušet.

Nekomplikuj ;)

Co je jednoduche nech jednoduche aj ostane. Taketo nieco nieje problem zbastlit za hodinku prace a nepotrebujes nic panicku ucit, len jej ukazes stranku s formularom a ona to uz bude robit sama :-D.

Ked by som mal cas, tak Ti s tym helfnem, ale myslim, ze sa tu nejaky dobrodinec urcite najde.

To Pata: Ja viem co je XML :D a len som Ta pochvalil, ze nieco take aj poznas ;). Mne o tom nemusis rozpravat ake to ma vyhody :-D a mimochodom ...php-ko uz ma XML parser.... ono to PHP-ko ho ma uz dlllho :-D, ked ma pamat neklame tak uz pred troma rokmi som robil databazu produktov pre byvaleho zamestnavatela v XML...:roker:super:papa...prjekt sa vsak stopol :-D:aut

Share this post


Link to post
Share on other sites
Původně zaslal: Pata

mno a co takhle:

vypis zaznamu - treba za cely den, nebo jen poslednich X

edit s casem (javascriptem moznost dopocitat automaticky, nebo phpkem doplnit natvrdo), Edit (textarea) s udalosti a pod tim tlacitko odeslat :) - ulozit do databaze a znova vygenerovat celou stranku...

tabulka prispevky

id - int, primary key, not null, auto increment - ID prispevku

datum - datetime - datum a cas odeslani prispevku

prispevek - text - samotny prispevek

take it easy :D

Co takto mu to rovno naprogramovat? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

skupko: rad bych, ale do 6 dnu musim odevzdat bakalarku... budeme studenty ucit SQL :P:aut:P:aut :o:roll:mrk:D

Edit: i kdyz .. jestli bude cas ;):super

[upravil dne 22/3/2007 Pata]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udělal jsem další možný způsob... A to ten, že v excelu se napíše záznam (dva sloupce - možno i více), který se uloží do souboru jako textový se záznamy oddělenými tabulátorem.

Pak se soubor zkopíruje na ftp.

V archivu je i skript, který umožní přes webové rozhraní vložit soubor na web (pokud nelze použít např. total commander)

Přístup do skriptu je :admin a heslo je heslo... toto se dá v nastavení skriptu změnit.

Samotný kód PHP, který bude načítat jednotlivé řádky z textového souboru a vypisovat je na obrazovku (výpis lze dodatečně formátovat):

<table width=\"100%\" border=\"1\">
<tr>
<th>Datum</th>
<th>Zpráva</th>
</tr>
<?php
//cesta k souboru
$soubor = file(\"info.txt\");
//pocet zaznamu
$pocet_zaznamu = count($soubor)-1;//-1 protože na začátku souboru jsou informace o sloupcích
//cyklus pro vypsani zaznamu
for ($i=1; $i<$pocet_zaznamu+1; $i++)
{
	$radek = explode(\"\\t\", $soubor[$i] ); //rozdělení prvků zde |
 	echo \'<tr>\';
echo \'<td>\'.$radek[0].\'</td>\';
echo \'<td>\'.$radek[1].\'</td>\';
echo \'</tr>\';
}
?>
</table>

http://www.adweby.com/are/coupe-club/nacitani_z_txt_souboru.rar

Share this post


Link to post
Share on other sites
Původně zaslal: Pata

skupko: rad bych, ale do 6 dnu musim odevzdat bakalarku... budeme studenty ucit SQL :P:aut:P:aut :o:roll:mrk:D

Edit: i kdyz .. jestli bude cas ;):super

[upravil dne 22/3/2007 Pata]

tak to máš frmol, já diplomku odevzdávám až v polovině dubna... ale i tak už ji mám od ledna hotovou :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

@re: ja ji taky mel, ovsem byla na me vymyslena dalsi zakerna cast... :bojim:bojim:bojim :grr

navic se to musi integrovat do dalsiho systemu a jestli tam bude nekde bug, tak mam o praci postarano :grr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Původně zaslal: Pata

@re: ja ji taky mel, ovsem byla na me vymyslena dalsi zakerna cast... :bojim:bojim:bojim :grr

navic se to musi integrovat do dalsiho systemu a jestli tam bude nekde bug, tak mam o praci postarano :grr

To nezávidím... kámošovi to podobně udělali taky na bakalářce... nakonec to nedal a dělal ji až příští rok... Děs ti učitelé... Dala by se o nich napsat hodně zajímavá kniha :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Původně zaslal: @re

Původně zaslal: Pata

@re: ja ji taky mel, ovsem byla na me vymyslena dalsi zakerna cast... :bojim:bojim:bojim :grr

navic se to musi integrovat do dalsiho systemu a jestli tam bude nekde bug, tak mam o praci postarano :grr

To nezávidím... kámošovi to podobně udělali taky na bakalářce... nakonec to nedal a dělal ji až příští rok... Děs ti učitelé... Dala by se o nich napsat hodně zajímavá kniha :D

Supr, diky za podporu :D:D:D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Původně zaslal: Pata

Supr, diky za podporu :D:D:D

jé tak to sorry, to jsem nechtěl, já jen že nejsi ojedinělý případ :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.