Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

PEUGEOT V NĚMECKU DVAKRÁT NA STUPNI VÍTĚZŮ


Guest JR

Recommended Posts

Trêves 27. července 2003 - Úřadující mistr světa Marcus Gronholm si v osmém podniku letošního seriálu mistrovství světa automobilových soutěží, v Rallye Deutschland, dojel pro druhé místo v absolutním pořadí. Obsadil tak místo před svým týmovým kolegou a dosavadním leaderem průběžného pořadí, Richardem Burnsem. Oba jezdci se v Německu postarali o dvojí zastoupení značky Peugeot mezi třemi nejlepšími, Richard si upevnil svoji vedoucí pozici průběžně a Peugeot i nadále vede v hodnocení značek.

Marcus podával po celé tři dny vyrovnaný výkon, byl dostatečně rychlý, avšak v cíli mu chyběly na vítězného Sebastiena Loeba na Citroenu Xsara WRC necelé čtyři vteřiny. Rallye Deutschland je obecně považována za nejméně předvídatelnou asfaltovou soutěž celého šampionátu. Počasí se během víkendu střídalo od jasného, slunečného až po prudký déš?, povrch se měnil z hladkého asfaltu až po velmi drsný.

Do třetí etapy startoval Marcus Gronholm z druhého místa, ale jeho plány na útok na místo první poněkud komplikovaly problémy s řízením hned v první rychlostní zkoušce třetího dne. Přesto bylo jasné, že míří rychlými a jistými kroky za svým cílem.

„Byla to určitě nejnáročnější asfaltová soutěž, jakou jsem kdy jel,“ řekl Marcus. „Bylo nemožné předpovědět počasí a stejně nemožné bylo vybrat ty správné pneumatiky. Ale v těžkých podmínkách se nám podařilo dosáhnout dobrého výsledku. V poslední rychlostní zkoušce jsme se snažili o velký útok, ale nebylo to dost, abychom dosáhli na vítězství.“

Richard Burns si svým třetím místem pojistil vedení v průběžném hodnocení jezdců a na druhého Carlose Sainze s Citroenem má náskok čtyř bodů. Svojí razantní jízdou se ujal během prvního dne vedení. V druhé etapě mu bylo nejsilnějším soupeřem počasí, díky jehož rozmarům o vedení přišel, avšak štěstěna se na něj usmála následujícího rána, kdy to byl během 19. RZ právě on, kdo jako poslední ujel prudkému lijáku. Celý zbytek pole pak měl podmínky o mnoho obtížnější. Nakonec vystoupal až na třetí místo absolutně, pouhých 16 vteřin za Marcusem.

„Počasí bylo nejsilnějším faktorem této rally,“ řekl Richard. „Nejdůležitější bylo přizpůsobit jízdu podmínkám, třebaže jsem na tom v mnoha situacích prodělal, stejně jako ostatní. Ale z výsledku jsem š?astný jak sám za sebe, tak za celý tým.“

Třetí tovární Peugeot Gilese Panizziho skončil po třech úmorných dnech na desátém místě. V úvodní etapě trápily Gilese problémy s brzdami, ke kterým se přidával nedostatek zkušeností s touto soutěží. V neděli ráno navíc praskl jeden z tlumičů a tak se Panizzi soustředil už pouze na to, aby dovezl své auto do cíle.

„Byla to pro mne náročná soutěž,“ řekl Gilles. „Měl jsem problém najít dobrý pocit z jízdy v měnících se podmínkách. I když jsem si moc nevěřil, určitě jsem se tento víkend hodně naučil.“

Peugeot 206 WRC specifikace 2003, který pro Cedrica Roberta připravil Bozian Racing, skončil celkově devátý. Tento excelentní výkon slibuje mnohé pro budoucnost.

Šéf Peugeot Sport, Corrado Provera, Rallye Deutschland komentoval slovy:

„Stupně vítězů jsou stejné jako loni, jenom s tím rozdílem, že Marcus je druhý a Richard třetí. Marcus svedl velikou bitvu v poslední rychlostní zkoušce, která jenom potvrdila jeho talent za volantem. Výborná byla i jízda Richarda, který brilantně zvládal tlak Colina McRaee. Klobouk dolů před Cedricem, který se tu přiblížil bodovaným pozicím, ale líto je nám Gillese, který tu nebyl schopen dosáhnout svého maxima – a kterého jistě dosáhne na zbývajících asfaltových soutěžích. Richard si upevnil vedení v šampionátu a my jsme získali další bod náskoku v hodnocení značek. Díky všem!“

Další soutěží světového šampionátu bude Rally Finland, která se pojede 8. – 10. srpna v lesích okolo Jyvaskyla.

Pořadí Rallye Deutschland:

1.LOEB, Sebastien Citröen Xsara WRC 3.46.50.4

2.GRONHOLM, Marcus Peugeot 206 WRC 3.46.54.0

3.BURNS, Richard Peugeot 206 WRC 3.47.10.1

4.McRAE, Colin Citröen Xsara WRC 3.47.21.8

5.MARTIN, Markko Ford Focus WRC 3.47.48.3

6.SAINZ, Carlos Citröen Xsara WRC 3.48.29.0

7.DUVAL, François Ford Focus WRC 3.48.38.5

8.SOLBERG, Petter Subaru Impreza WRC 3.49.20.6

9.ROBERT, Cédric Peugeot 206 WRC 3.50.03.2

10.PANIZZI, Gilles Peugeot 206 WRC 3.50.30.0

World Championship 2003

Jezdci:

1. Richard Burns 43

2. Carlos Sainz 39

3. Marcus Gronholm 38

4. Sebastien Loeb 33

5. Petter Solberg 30

6. Colin McRae 28

7. Markko Martin 27

8. Harri Rovanpera 16

9. Tommi Makinen 15

10. François Duval 11

11. Toni Gardemeister 9

12. Gilles Panizzi 6

13. Didier Auriol 4

Týmy:

1. PEUGEOT 95

2. CITROËN 88

3. FORD 50

4. SUBARU 49

5. SKODA 20

6. HYUNDAI 07

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...