Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Kolečko u předehřevu nafty - doplnění fota


Xantik

Recommended Posts

Zajímalo by mě k čemu je takové bílé kolečko na nádobce předehřevu nafty ( ve které je filtr ). Je hned za přívodní palivovou hadicí dole směrem k bloku motoru. A jde s ním otáčet. K čemu tohle souží?? Mě akorát napadá, že by se tím buď dalo přiškrtit palivo nebo regulace teploty předehřevu.

Tady je fotka pro upřesnění. Myslím to co je v tom žlutém kroužku, k čemu to je, co se tím dá nastavovat.

Obr.jpg

[upravil dne 26.9.06 Xantik]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bílé kolečko?

Hm, dumám, co si vzpomínám, tak je tam plastový odkalovák dole na tom hliníkovém hrnci. Pak nahoře, je bílá palstová záslepka pro ventil na předehřev nafty. Pružinka co dosedá na tělo ventilu. Mělo by to zavírat studenou vodu do tělesa předehřevu, až se chladící kapalina ohřeje, tak otevírá okruh pro předehřev. Prozatím všechno co jsem u svého povozu načel.

Že by na odvdušnění palivového vedení? Jen doměnka ....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Původně zaslal: Pajsn

Hele to je na odpuštění vody po určity době se tam nahromadí bordel a voda z nafty tak se to má odpustit stačí to udělat jednou za rok. Jinak se to projevuje tim že ti začne auto cukat ale to tam toho musí bejt pěkný hafo.

To je docela možný, já mám na filtru bez předehřevu dokonce i sensor na přítomnost vody ve filtru...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo, to vypada na vypustak vody, mam to take, sice ten muj filtr vypada jinak, ale mohlo by to byt ono. Zkus to vysroubovat proti smeru hodinovych rucicek, ne? Hlavne pod to dej nejakej kelimek, at ti to nenatece nekam do motoru, nebo do spojky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To kolečko není šroubovací, je jen otáčení, s tím můžeš točit do alelujá a nevyšroubuješ ho (a když náhodou jo, tak to celé můžeš vyhodit :) ) Výpušťák toho tělesa filtru je zepředu, máš to na té fotce taky, takové černé kolečko na fotce vpravo dole, za tím modrým konektorem, kouká z toho krátká trubička, která je schovaná za tou hadicí. Tohle když povolíš, tak z toho vyteče to, co je na dně tělesa filtru.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V tom případě pak postrádám trošinku smysl proč to tam vůbec je vyvedeno ven, když se s tím nic dělat nemusí a nejde. Ale asi mi ten předehřev přestal fungovat protože je úplně studenej i po 100km a myslím že by to mělo být horké nebo minimálně teplé.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem odšrouboval to černé kolečko vpravo dole ( ta výpust na čurbes z filtru, to co je vedle toho modrého konektoru ) a nic z toho nevyteklo, ani kapka. Že by tam nebyl žádnej čurbes??? Nebo je to ucpané někde víš??? Má z toho téct jen voda a nečistoty nebo po pročištění i nafta z filtru???

[upravil dne 29.9.06 Xantik]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 měsíce později...

Tak jsem měl asi posledních 14 dní velké problémy se startováním motoru po ránu. Z předehřevu nafty mi chodily bublinky do čerpadla. Tak jsme hledali kde to přisává vzduch a zjistili jsme že právě tím bílím kolečkem. Museli jsme tedy rozebrat předehřev a hledat zradu. Nakonec jsme oddělali u kolečka z venku ten pojistný kroužek (ozubený) a krásně jsme vyndali celé to kolečko ven. Vyměnili těsnění u toho kolečka a bylo po problému. No a funkce toho kolečka je taková že pod předehřevem jsou v tom hliníku takové spirály a otáčením toho kolečka se nafta žene přes ty spirály buď kratší cestou -pomalejší ohřev nebo delší cestou (přes více těch spirálových drážek) - ohřev na větší teplotu. Takže je to na regulaci předehřevu nafty. Do které polohy to ale příjde natočit nevím. Důležité pro mne je že už to startuje nadrc. a neteče mi tím nafta když auto stojí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 7 let později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...