Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Zvednutí auta pomocí nových kol


Chuck_69

Recommended Posts

Zdravím,

mám 407sw 1.6 (rv.2006) a už delší dobou mám problém s tím, že v určitých situacích mám auto moc nízké a drhnu jak předkem nárazníku, tak i uprostřed auta o různé nerovnosti na vozovce. Hledal jsem všemožné rady a triky za rozumný peníz (př.: podložky pod pera, nová tvrdší pera, dorazy) a bylo mi doporučeno, že by to bylo horší než lepší.

Jediná varianta, koupit si větší kola. Zajímalo by mě , když teď jezdím s 205/60 R16 a v TP nemám nic jiného, co by jste mi doporučili. Samozřejmě zápis do TP bych si pak vyběhal, jen by mě zajímalo, jaké jsou možnosti, jak si auto tohoto typu pomocí nových kol zvýšit. Nejlépe doporučit přesně nějaké rozměry kol včetně pneumatik. (potřeboval bych auto zvednout alespoň tak o 3-5cm)

Díky

Upraveno uživatelem Chuck_69
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 42 minutami, parizov napsal:

Až o 5cm? No, já bych zůstal u těch nových pružin a případně (v nejhorším) použil snad i ty podložky...

Jenže s pružinami prý bude pohodlí z jízdy úplně nulové, jednalo se o tvrdší pružiny, tzn. "jak kdybych jezdil na jen tyčích"

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To je ale blbost zvednou to většíma kolama, to svět neviděl :bojim

Větší kola mají větší pruměr disku, ale celkově je kolo pořád stejný, je nižší profil pneumatiky.

Pochybuju že by se tam vešlo o tolik větší kolo, 5cm zvednout znamená 10cm na pruměru kola :o, navic by kecal tachometr. Je to kravina, lepší to dát do normálního stavu tak jak to má být, ostatní auta nedrhnou, takže asi máš něco špatně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Větší kola je blbost. Jak už tu zaznělo, průměr kola by musel být o 10 cm větší, aby se auto zvedlo o 5 cm. 

Teoreticky to reálné je, prostě se dají gumy s vyšší profilem. Ale i kdyby tě TP netrápilo, je tu další problém, a to drhnutí kol o podběhy, třeba už jen v přímé jízdě, ale hlavně v zatáčkách. A to bohužel nemluvím o dramatickém zvýšení. Stačí zvětšit profil z 60 na 70 (to bude zvýšení až o 1,5 cm) a už to bude drhnout. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To s tými väčšími kolesami je je až tak zlí nápad, druhá vec je čo mu zapíšu do TP. Ja mám origo 17" disky a keď sa postavím vedľa druhej 407-mi čo má 16" disky tak ju mám očividne vyššiu. Čo sa týka aby nekecal tachometer tak to sa dá nastaviť cez diagnostiku. Inak rozdiel aj keď nie markantný je vidno v porovnávacej tabuľke.

http://www.e-pneu.cz/rozmery_pneu.php?sirka_pneu_o=205&serie_pneu_o=60&rafek_pneu_o=16&sirka_pneu_a=215&serie_pneu_a=55&rafek_pneu_a=17

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám na zimu taky kola 205/60 R16 a když jsem dával letní 215/55 R17, tak jsem to změřil a ty 17 byly cca 1,5cm větší v průměru. Se zimníma jsem taky lehce škrábl při vjezdu do garáže na couvačku, po předu to vyšlo, tak jsem prostě jezdil do garáže popředu. Teď na letních to vyjde i na couvačku bez škrtnutí. 

Jestli někde jen lehce drhneš, tak by to mohlo pomoct (možná jsou na tom 18" kola ještě líp, to nevím). Pokud chceš auto zvedat až o 5cm, tak by fakt bylo lepší pořídit si jiné auto. Do TP ti podle mě stejně zapíšou jen rozměry schválené výrobcem a ty budou v průměru kola hodně podobné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, na 17" je auto vyšší: https://www.e-pneu.cz/rozmery_pneu.php?sirka_pneu_o=205&serie_pneu_o=60&rafek_pneu_o=16&sirka_pneu_a=215&serie_pneu_a=55&rafek_pneu_a=17

Nicméně jen o 8 mm (průměr kola je o 16 mm). Takhle to výrobce nastavil, je tam vcelku velký rozdíl 2,4%. Ale lepší než u Škody Yeti, která z fabriky vyjede na 215/60 R16 a alternativou jsou i 205/55 R16. Tam je rozdíl skoro 5%: https://www.e-pneu.cz/rozmery_pneu.php?sirka_pneu_o=215&serie_pneu_o=60&rafek_pneu_o=16&sirka_pneu_a=205&serie_pneu_a=55&rafek_pneu_a=16

A kdyby někdo chtěl originál 17" Cosmosy s pneu 215/55 R17, není problém. ;) 

Upraveno uživatelem MilanF1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Toho drhnutí o podběhy jsem se právě bál, proto mě zajímalo, jestli někdo tu nezná tu pomyslnou hranici, kam konkrétně u tohoto typu se dá s velikostí kol až jít.

Jinak těch 5cm je moje taková pomyslná sichrovka, ono by možná stačilo i o ten 1-2 cm, nevím, bylo by to třeba vyzkoušet no. A k těm pružinám, je fakt že auto už má 10 let, a můžou bejt fakt unavené, byl by nějaký typ, po jakých se konkrétně podívat? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...