Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Sekera a kalač


morepower

Recommended Posts

Popis jsem psal už v jiném vlákně, ale není problém jej sem zkopírovat:

 Naše kachlová kamna nemají okno.

Nemají rošt, je to jen krychlový prostor s kovovými dvířky, ve dvířkách otvory, které se dají utěsnit (otočná clona). Dvířka jsou těsněna šňůrou.

Ráno jedna náplň polen (buk), asi 7 kg dřeva, zapálit, nechat hodinu odhořet žluté plameny.

Jakmile jsou jen modré plameny nebo žádné, zavřít dvířka, utěsnit. Komín nemá žádnou klapku, v kamnech je vlastně podtlak, takže nehrozí únik plynu.

Žhavý popel hřeje do večera, v 18 opakuju totéž. Při pravidelné topení nepotřebuju třísky, jsou tam uhlíky, chytne to, nebo rozfoukám.

Kouř prochází meandrem, aby odevzdal teplo. Krom toho je uvnitř zazděný ještě vnitřní oběh vzduchu, aby kamna hřála i v rohu, kam kouř nejde. A ještě je tam další průchod pro ohřátí vzduchu. Nemáme v nich vodní výměník.

Popel vybírám jednou asi za 6 týdnů, zhruba z kubíku dřeva je kýbl popele.

Nesmí se během té první hodiny zavřít, dokud jsou plameny žluté, to by plyn nehořel a mohl by bouchnout. V kamnech je bezpečnostní kanálek, který by odvedl plyn.

Stavěl je pan Jauernig z Hanušovic, kamnář po dědovi. Váží asi tunu (počítat při umístění v domě, na sklepní zeď), stály asi 100 t.

Dají se koupit hotová, za nižší cenu, viz hledej "bezroštová".

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak asi rozhodnuto. Po pročtení recenzí a konzultaci s každým, kdo mě napadl, že by tomu mohl rozumnět, koupím kalač Fiskars X46 (to je 3,7kg těžká štípací palice), k tomu štípací sekyru taky Fiskars X17 (topůrko 60cm). Klíny si udělám, sem taky zjistil, že ten štípací klín, co normálně kovám, se jmenuje progresívní (lehce se zasekne a pak se hodně rozšiřuje). K tomu jeden torzní, tak aspoň ze 40 materiálu, aby to byl kousek železa (hodim sem fotky, ilustrativní, aby bylo jasný, co myslim. Není to žádná reklama).

 

kalač.jpg

fiskars x17.jpg

stipaci-klin-2000-g-torzni-f19397.jpg

progresivní klin.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to jo, na to jsem narazil několikrát, že lidi píšou, že od tý doby, co maj tenhle kalač, nepoužívaj klíny. Nebo jo, ale na nějaký potvory zatažený, akát z kraje lesa, přeschlej, apod.

A při představě že namlátim ročně 20+ metrů, se to fakt vyplatí. Dokonce sem narazil na recenzi, že nějaká profi parta štípačů přestala používat štípačku a přešla na tyhle kalače(v době, kdy se objevily), protože je štípačka zdržovala a udělali s ní míň :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jó, jak jsem tak brouzdal kolem dokola a prohledával všechno možný, narazil jsem na tohle (obr.), víte co to je za typ sekery? Já se svejma zálesáckejma zkušenostma jsem to tip sice dobře, ale nikdy sem ji neměl a dycky chtěl. A pamatuju, že sme jí mívali na táboře(když sem byl špunt). Jo a pořídím ji taky :P

 

odv_sek.jpg

Upraveno uživatelem morepower
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

:D

jako je to macek. Líbí se mi ten výbrus, podle mě se lehce zasekne, narozdíl od klasickýho kalače, kterej se odráží, než to dáš. Spíš mě štve, že už jsem několikrát psal do fiskarsu, kdy se to tu objeví a nic, žádná odpověď, ale tak je teprv úterý a já psal v pátek, no...

Každopádně je to v ceně kolem 60$, na ebayi za 2tis, akorát pošta je od pětistovky vejš. Chtělo by to hromadnej nákup, asi budu v práci lanařit, jestli si ty s tepelnejma čerpadlama nechtěj koupit kotel na dřevo, aby byli připravený, až se jim to podělá :D a k tomu teda rovnou tuhle palici, aby mohli štípat :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 rok později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...