Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Bydlení v Praze


Rotorhead

Recommended Posts

Zdravím forum,

Mám dotaz hlavně na pražáky. Uvažuji o dlouhodobém pronájmu / případně koupi bytu v Praze. Potřebuji být denně v lokalitě Dejvická. V týdnu jsem několik bytů na P6 a P5 viděl, ale dojem byl, že ceny bytů v těchto městských částech jsou neúměrné stavu ve kterém se nabízejí.

Proto se můj zájem obrací ke vzdálenějším lokalitám / jiným městským částem. Jako rozumné se mi jeví, něco po trase metra A, nebo i s přestupem z metra B,C. MHD chci využívat jako hlavní dopravu po městě.

Budu hledat byt v paneláku nebo bytovém domě, takže víceméně sídliště. Stará řadová zástavba podél ulic mě neoslovuje.

Jelikož jsem nikdy v Praze nebydlel, zajímají mě vaše zkušenosti, postřehy a názory na místa jako Strašnice, Skalka, Malešice, Roztyly, Kačerov, Stodůlky, Vršovice, Krč, Chodov, Stodůlky, ale i jiné lokality, co se týče dopravní situace, „skladbou obyvatelstva“, problémová sídliště se zvýšenou kriminalitou, nebo možnost rozumně parkovat jedno auto, tedy které lokality jsou např. na parkování totálně zabité atd.

Ocením jakoukoliv poznámku, radu, nebo naopak varování čemu se vyhnout obloukem.;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No jo, tak Dejvice a okolí, to je jedna z nejdražších lokalit, a hodně oblíbená expatů, takže tomu odpovídají ceny. Ono obecně v tuto chvíli něco v Praze kupovat je sebevražda... Co do dopravní situace, to záleží, kterým směrem chceš převážně jezdit. A co do lokality, záleží na tom, co v tom místě chceš mít (klid, nebo naopak rušno, čistější vzduch atd.).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ceny nejspíš dolů nepůjdou asi jako v 2008 se říkalo totéž... Pokud preferuješ klid a čistý vzduch, počítej s tím, že si připlatíš, a koukej v tom případě jen na levý břeh. Pokud netrváš přímo na Praze, ale chceš mít dobrou dostupnost do Dejvic, můžeš zahrnout do výběru Roztoky (asi 5 minut vlakem s intervalem ve špičce asi 15min).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přesně... Ňákej vzdálenější okraj... Hostivice, Tuchoměřice, Rudná.., Středokluky... Pokud trváš na Mhd tak sídliště Červený vrch, Dědina.. Kopanina, Petřiny. Klidně i Motol. Vynechala bych Suchdol - migrace studentů vysokých škol je tam v busech fak veliká.

z chodova to na dejvickou trvá půl hodiny.. To už se ti pomalu vyplatí na cestování kladno.. ;) Ze Skalky asi 20 minut.. Připočítám-li, že to sídliště na Skalce je poměrně rozlezlý zase z toho bude půl hodiny než dojdeš na metro... Sídliště Řepy už je fakt z ruky a Stodůlky taky... Žlutý metro v tvým případě spíš vynech.... :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hele Weri, kdys přestala jezdit metrem?

Z Chodova na dejvickou 30 minut? To tedy ani náhodou, je to s přestupem. Skalka/Dejvická aspoň pět minut přidej, z Želivárny na Motol je to 34min jen v metru.

Stodůlky/Butovice nejsou tak úplně pitomé, je to 10minut na metro Motol a 10Minut metrem na Dejvickou, Řepy jsou na dva přestupy, ve špičce by se to asi dalo docela rozumně, ale žádná výhra. Petřiny budou drahý jak Dejvice. Jinak všude u metra, pokud nemáš svoje parkování se parkuje blbě. A to i dost daleko od metra, zajištěné parkování je rozhodně velký bonus. Jinak celá Praha, původní paneláková zástavba čelí záplavě "pracovní síly" z východu, domluvíš se spíš rusky než česky. Starousedlíků (česky hovořících) ubývá, stěhují se do novostaveb nebo za Prahu. Platí to prakticky pro všechny oblasti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím, proč zde zaznívají rady jako "auto si do Prahy neber" ... Fakt nechápu. Autor vlákna JASNĚ píše, že by rád poblíž/v místě bydliště parkoval jeden vůz.Tak co to je proboha za kecy ? Ona je "Praha a Praha". Já bydlím prakticky celý život na devítce, Pražáci z centra (rozuměj Vinohrady atd.) tomu sice říkají vesnice, ale lišky tu nedávají opravdu dobrou noc, slepice tu sousedi nechovají a na metru (jakémkoliv) jsem MHD do 15ti minut, autem do 10ti. Ceny bytů jsou bohužel i v našem okolí neskutečně přestřelené, za to, co chce Skanska za pomalu garsonky styl 35m2 v nové zástavbě by si člověk mohl koupit o 10km dál z Prahy ven rodinný dům s dvojgaráží a šikmou střechou. Kamarád bydlí na Zahradním městě a za pronájem malého 1+kk (+mini lodžie) bytu v "moderním paneláku" platí asi 12.000 vč energií.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já trochu chápu tu Pe.Tr  poznámku auto si do prahy neber. Z osobní zkušenosti vím co udělali slavné modré zóny na parkování jak na 6 tak nahoře na 8 a pokud by šel do pronájmu tak je dost složitý získat " parkovací kartu" nehledě k tomu že to že zaplatíš ještě neznamená že zaparkuješ. A v podstatě okolo většiny stanic metra kde se dalo parkovat se udělali nebo brzo udělají zóny. V Kobylisých a okolo Ládví to udělali na podzim a asi málokdo z těch plánovačů modrých čar si uvědomil co to udělá. V ulicích které před čárami k parkování použil málokdo se najednou parkuje na každém volném místečku čímž trpí i provoz MHD protože tyhle ulice se využívali při operativních objížďkách dnes se dají využít ale problém je že parkující vozy znemožňují plynulý obousměrný provoz. To samé je na konečných kde nebýval problém tak tam se dnes doslova přetahujeme alespoň o to nejnutnější místo k odstavení a otočení busu.  Brácha bydlí s babou u Bulovky tam se taky mohutně čmáralo a aby mohl zaplatit za " parkovací kartu" rozumnou cenu tak auto převedl na ní protože ona tam má trv. bydliště.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zrovna tedy Hostivice, Tuchoměřice, Rudná, Středokluky je všechno koncentrovaná hrůza s mizernou dopravou a hnusným okolím. Z toho bych nebral nic. Mimo Prahu se spojením na ty Dejvice jsou použitelné akorát ty Roztoky, a to právě díky vlaku. To ostatní má přeplněné busy zasekávající se v zácpách. Kopaninu bych taky nebral, půlka busů končí v Nebušicích a přímo nad hlavou letadla sedající na dráhu.

Naopak ten Suchdol naprosto a úplně v klidu, pokud tam něco seženeš - pronájmy vetšinou vyberou studenti. Ale pokud se něco najde, tak je tam klid, pohoda, solidní okolí, a ta doprava, zvláště když člověk jede ráno do Dejvic a odpoledne zpět, tedy proti proudu studentů, je bez problémů. V Suchdole ti můžu pronajmout letní chatku :)

Obecně, pokud chceš klid a čisto. Většinový směr větru je západní, takže je sakra výhodné bydlet na návětrné straně, a kvůli inverzím nahoře. Takže přesně ten pás od Stodůlek, přes Zličín/Řepy, Nebušice, Suchdol, Roztoky. Jednotlivá místa se o něco liší v dojezdnosti, a značně v charakteru, někde se dá něco sehnat jen vyloženě náhodou, ale třeba v Nebušicích jsme bydleli 3 roky v nájmu (patro rodinného domku) v podstatě za pakatel a bylo to naprosto super.

Pokud chceš mít v Praze auto, tak buď trvalé bydliště a 1200 ročně v zónách, a nebo si musíš vybrat něco mimo ně. Přehled najdeš třeba na http://www.parkujvklidu.cz/

Obecně pokud zde nebudeš mít trvalé, zapomeň na celou oblast od Dejvic až po Veleslavín, v podstatě i na Petřiny, i ten Motol.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

StibTo: No teď byly jarky v půlce Prahy, teď Praha východ/západ, na tom, jak se jezdí v Praze je to vidět. Jasně, dá se, ale v oblastech dochozí vzdálenosti u metra se fakt parkuje blbě. Nevím, kde na devítce bydlíš, ale kamarádi a kolegové, co bydlí na Proseku, pro parkování také nemají nic pozitivního. Navíc v původní zástavbě žádné parkovací domy, kde by mohli koupit místo nebo garáž nejsou a dnes už je technicky není ani kam postavit. Jinak s cenou rodinného domu ve vzdálenosti 10km od Prahy za cenu 35m2 garsonky, to bych tedy chtěl vidět. To musí být celkem zajímavá lokalita...

S přílivem pracovní síly z východu se to radikálně zhoršilo. U nás třeba nikdy nebyl problém zaparkovat. Aktuálně už pomalu neprojedou pomalu ani popeláři. V pronajatých bytech bydlí ukrajinci a pod. po čtyřech nebo pěti a každý má auto, který tam 90% času jen stojí, takže zaparkujou, některý možná jednou za tejden odjedou, ale jsou tam auta, který se z místa nehnou třeba 3 týdny. Těch, co denně dojíždí autem do práce je pár, jejich místa hned zaplní ti, co jdou do metra (je to cca 3 minuty pěšky), kolem metra se už zaparkovat nedá (buď jsou tam placené zóny, nebo totálně narváno). Až poleví zima a skončí jarky, bude to totál, protože po letošní zimě rozkopou polovinu ulic.

Doplňuji, že modré zóny nemáme, u metra jsou ale všude automaty, takže dojíždějící byli vytlačeni na rezidentní parkoviště v dochozí vzdálenosti.

Upraveno uživatelem Pacho69
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pacho69 : tak to byl samozřejmě trochu nadnesený odhad, nicméně ty byty o kterých mluvím (Praha 9) jsou co tak mohu porovnat naprosto šíleně předražené a cenově neúměrné lokalitě a vybavenosti. Co naplat, hned za humny Albert s parkovištěm a za ním zastávka, pod domem garáže. Tak na to asi lidi slyší. Já bych to teda nekoupil. Jinak na Proseku pracuju, takže s parkováním tady jsem vcelku obeznámen, neboj. K těm autům co jen tak stojí ještě dodám že pokud by město opravdu systematicky odtahovalo a likvidovalo zapomenutá auta, co někdo úmyslně odstaví a nechá hnít (a ne jen odtahovat auta řidičů, co z nedostatku jiných možností zastaví o půl metru blíž kj přechodu pro chodce, než by měli) také by bylo parkovacích míst hned více ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U nás zapomenutá auta odtahují, ale je to vždy na upozornění samosprávy, policie nalepí cedulku, pak tam auto musí zůstat ještě 3 měsíce, aby se opravdu vědělo, že to je auto odstavené a pak ho odtáhnou. děle se to tak 4x za rok. Po pravdě, to, co tam staví ty úkáčka bych odtáhl jako vrak, nicméně oni to koupili asi jako suprový německý auto (BMW/Mercedes ročník 95, Passaty čtvrté ale i třetí generace, prostě plečky 20 a vice let staré, stav často odpovídá spíš té plečce). Třetina míst na parkovišti je obsazena tímto a kupodivu s tím furt někdo jezdí... Nedávno jsem koukal na jeden takovej dvojkovej passat a světe div se, asi po 14ti dnech změnil parkovací místo. Přitom vypadal, že by se rozpadne, když bouchneš dveřma.

Rotorhead: No upozorňujem tě na to, že pokud chceš přijet do Prahy autem a jen ho tam nechat stát, jsou oblasti, kde budeš mít problém (zóny) a pak oblasti, kde zóny zatím nejsou, nicméně se tam dobře neparkuje. Dlouhodobé parkování ale ještě jde. takže pokud chceš v dané lokalitě bydlet a přijet do ní autem, je vhodné při výběru řešit i možnost parkování.

Upraveno uživatelem Pacho69
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

10km od Prahy relativně levný barák je jen v top ten nejděsnějších satelitů, které jsou tak akorát kombinací nevýhod všeho. Bašť, Květnice, Jesenice prorostlá do Zdiměřic, Rudná, velké Přílepy a Horoměřice, přeplácané hrůzy s nulovou vybaveností, spojené se světem jen úzkou silničkou dimenzovanou na to, že v té vesnici žilo 150 lidí a ne 10.000, autobus jen lichý přestupný rok v úterý v poledne. To už radši tu garsonku... Výjimky jsou akorát na vlaku, nebo v lokalitách, kde nejde zaneřádit rozsáhlé pole další sajrajt výstavbou, a takové výjimky jsou většinou podstatně dražší (Klánovice, Černošice/Všenory/Dobřichovice/Řevnice, částečně ty Roztoky). Jinak je tohle rakovinou zasaženo okolí Prahy leckde ještě 50km daleko - což je mj. důvod, proč radši bydlím v Praze a zahrádku mám v kolonii, protože denně dojíždět odněkud, kde to zasaženo není, je ztráta času.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak Rotorheada asi vybavenost netrápí, školu, školku nepotřebuje, nakoupí si někde cestou. A i když tam místo silničky je dálnice, dopravování do práce to moc nepomůže, je skoro jedno, kde zůstaneš viset v zácpě. Jinak mám to stejně, jen tu zahradu mám o pořádnej kus dál. Akorát mi občas manželka vyčte, že z toho, že bydlíme v Praze nic nemáme, do města že nechodíme... Je to spíš tím, že nezažila, jaký to je bydlet v satelitu či v okolí. Naše děti dojdou do škol po vlastní ose, všechny svoje sportovní a společenské zájmy si obslouží sami, z 90% pěšky (tedy krom lyžování).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...