Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Poskriabany lak


yarco

Recommended Posts

Ahojte,

dnes v noci mi neaky dobrak presiel auto klucom z oboch stran - mate odskusany neaky vyrobok na korekciu? Ryhy su miestami az na plech.

Pripadne mate neaku radu ako to riesit?

Este by ma zaujimalo kde najdem na 207 SW Outdoor umiestnene cislo farby.

 

Dakujem

Upraveno uživatelem yarco
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rýha až na plech? Jedině lakovat. 

Můžeš si koupit korekční tužku v Peugeotu a zatřít, ale bude to vidět. Já umím udělat korekci, že to ze dvou metrů vidět není (záleží na konkrétním odstínu). Ale u celého auta je to akce na celý den. :D  Není to jenom o zapatlání té rýhy. ;) 

Upraveno uživatelem MilanF1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

zatial mam v plane namiesat si farbu (zmeranu spektrometrom) a viacerymi vrstvami to postupne najtensim stetcom zacelit. mozno to este prebehnem s prostriedlom QUIXX Scratch Remover - ale nie som si isty ci dobre urobim.

mam aj korektor s ktorym som zatieral tukance po kamienkoch, ale ten je moc siroky a prilis sa na to nehodi.

MilanF1 - ako robis tu korekciu? Mas neaky speci osvedceny postup?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S nějakým zacelovači zkušenosti nemám, ale u toho tvého je také napsáno: "Tato sada není vhodná pro hluboké škrábance zasahující základní nátěr." Z toho mi plyne, že je to nevhodné, pokud to je až na plnič (skrz lak i barvu) - neumí to ukrýt rýhu a zabarvit ji. Jinými slovy - tohle bude v podstatě lahvička čirého laku. :myslim Jinak si neumím vysvětlit, že je to univerzální. 

Já znám dva způsoby korekce: 

1. škrábance vyplním jemným kitem. Poté přebrousím a zatřu barvou. Je to vcelku rychlé, ale je to hodně vidět, protože barva je prostě na povrchu a není to rovné s lakem - barvu je možné zabrousit, ale vyleze tmel. Ten zcela vytvrdne za delší čas a propadne se. Takže třeba za 14 dní nebo za měsíc by to šlo znovu zatřít (s přebroušením a leštěním).

2. škrábanec vyplním barvou v několika vrstvách - nechat pořádně proschnout. Poté přebrousím a vyleštím. Ono se to hned nepovede, takže opět zatírání a zase broušení a leštění. Barva se taky časem propadne, takže po měsíci opět zatřít, přebrousit a vyleštit. 

V obou případech ale platí, že při broušení jemným smirkem (rozuměj P2000 a více) nesmíš probrousit okolí - pak už tě lakování nemine, jedině tam nepěkně rozetřít barvu.

Z těch dvou způsobů mám raději ten druhý, protože prvotní efekt je hezčí a při broušení nevyleze kit. Nevýhodou je větší náchylnost na probroušení, protože se povrch brousí vícekrát.

Hodně štěstí s korekcí, protože pro ucházející efekt nestačí napatlat barvu, chce to jemnost, trpělivost a vzhledem k tomu, že je únor, také vhodné klimatické podmínky. :papa 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když jsem toto řešil, nechal jsem si namíchat u firmy plnič, tmel i příslušnou barvu ve spreji, oblepil okolí škrábance mokrým papírem, tak aby byla vidět jen rýha a postupně stříkal po částech plnič tmel a nakonec lak v několika vrstvách. Bylo potřeba to potom ještě dodělat tam kde to nebylo ideální. Po každém nástřiku papír dolů nechat zaschnout a tam kde to přečnívá zbrousit nejjemnějším smirkem. Samozřejmě, že se musí s tím stříkáním tmele co nejopatrněji aby vrstva nebyla silná a nepřesáhla okolní lak. Musí to taky být zbavené před stříkáním jakékoliv mastnoty atd. jinak to nedrží. Stříkal jsem to lakem třikrát a po zaschnutí vždy přeleštil leštičkou. Samozřejmě, že pokud je rýha klikatá, je s tím příšerná práce, takže zábava na mnoho hodin, ale výsledek je s těmi spreji mnohem lepší než když se to jen natírá štětečkem. Po roce už to nebylo ani poznat, že se něco opravovalo. Když se to pořádně zaleští mělo by to být ok. Ty spreje mně stály asi 3.t. ale pořád levnější než nový lak. Ještě tedy, když jsem to zbrušoval, tak okolí jsem zalepil páskou abych to nepoškrábal.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

myšut, jo, ten kit může popraskat.

Sale: Tohle už je lakování. To už bych to rozbrousil až na plech (aby se nemuselo kitovat), antikoroz, plnič, pak barva a lak. Pokud by se neostrojovalo, pak to rozstříknout a pak rozleštit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi mě něco podobného čeká taky :grr ... dcerunka hlásila,  že se s 207kou otřela bokem předního nárazníku o betonovou zídku. Takže pokud to není v černé ale lakované části, tak se to bude muset pořešit. Prý snad blatník nechytla, tak řešení počká na hezčí počasí - plast nerezne.

Uvidím teď o víkendu až dorazí z hlavní vsi.

Pro inspiraci jsem našel toto na netu http://express-lakovna.cz/opravy-autolaku-galerie - otázka na odborníky - svěřit to takovému servisu (podle ceníku cca 3 -5 kkč za díl) nebo nakoupit vše potřebné (pokud to nebude rozsáhlé tak asi spousta materiálu zbude)  a strávit víkend na chalupě s brusným papírem a stříkací pistolí v ruce. Mě skoro vychází jim to svěřit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...
  • O 2 týdny později...

Já si něco podobného (jen určitě mnohem rozměrnějšího) vytvořil na Thalii z podpisu. Otáčel jsem se (couváním) už asi po padesáté na jednom konkrétním místě. Čuměl jsem kolem, abych nenabral nějaké auto nebo chodce, bohužel ne dost za sebe (tam jsem jen mrkl před manévrem, bylo tam volno jako vždy). No a přes noc tam někdo asi posunul sloup:D, takže jsem to vzal pěkně do něj. Ale kdyby přímo, jel jsem pomalu, tak by to nárazník pobral, ale ne, já to vzal krásně bokem, takže jsem oholil spoj nárazník/blatník v délce 20 nebo 30cm, než jsem si všiml, že to nejede tak blbě tím, že je to do kopce, ale kvůli tomu sloupu... Trochu jsem ten blatník i promáčknul. No, rkomě rozleštění vlastními silami jsem to neřešil a ani nebudu a Thália má dobrou antikorozní ochranu, tak to ani nerezne, ale zamrzí to:myslim

Upraveno uživatelem Ajap
doplnění
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...