Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Poškozená CD mechanika u RD3 01 předělávka na AUX vstup


von_georg

Recommended Posts

Ve svém vozidle Peugeot 807 mám autorádio CLARION PU-2471 D(F).  RD3 01.

zev7.jpg


Vzhledem k tomu, že jsem vozidlo koupil v Německu dost věci nefungovalo takže i CD u zmíněného rádia. Nefungovalo vysunování CD disku. Při vysouvání to cvakalo jako kulomet a disk se nevysunul a ani někdy nezasunul. Rozborkou rádia jsem zjistil, že pogumovaný váleček, který vysouvá a zasouvá disk má na jedné straně plastové ozubené kolečko a toto kolečko je prasklé a tedy se protáčí na osičce a proto nevysouvá disk.


VNRj.jpg


Řešil jsem tedy opravu zmíněného kolečka a i když mám lepidlo speciál na težko slepitelné plasty, výsledek byl takový, že to nedrželo  nemělo to smysl opravovat.


Rozhodl jsem se tedy jít cestou žádné CD v autě a jal se zjišťovat možnost AUX vstupu do zmíněného rádia. Bohužel jsem zjistil že toto rádio pokud nemá originál připojený CD Changer neumí AUX povolit. Já ve vozidle ani CD changer nemám a proto jsem tedy hledal cestu další. Jediná možnost je emulátor, na eBay je emulátorů Xcarlink a podobně  celkem dost, ale cena kolem 1000,-Kč se mi zato nechtělo dávat. Jedině řešení bylo zagooglovat a zjistil jsem, že řešení je a to přiletovat na kontakty předzesilovače levý, pravý kanál a zem z výstupu MP3 tedy telefonu a dalších podobných zařízení na desku plošného spoje rádia.Celou mechaniku jsem demontoval mimo a naletoval kontakty na desku plošného spoje . Vzhledem k tomu že jsem si to zapomněl vyfotit použiju zde jinou forografii, kterou jsem zde našel, doufám že se autor nebude zlobit, je to pro dobro věci .


SpqV.jpg

 

Po naletování jsem provedl zkoušku a vše fungovalo jak mělo z telefonu jsem pustil hudbu a rádio začalo hrát. Zde na chvíli odskočím od finálního výrobku a přejdu k CD  mechanice. Aby CD hrálo a tedy vstup z MP3 byl aktivní je zapotřebí aby v mechanice bylo vloženo CD. Jelikož má mechanika je defacto nefunkční a nehce se mi ji již opravovat provedl jsem úpravu na posunu na kolečkách viz foto.

 

WGdtl.jpg

 

Po této úpravě již na autoradiu funguje přepínání mezi rádiem a CD . Samotné CD do rádia samozřejmně vložit nejde. Poté jsem provedl úpravu čelního panelu kam jsem po vyvrtání otvoru 6 mm  vlepil tafixou zdířku ( samici) na MP3.

Mhf9g.jpg
JAuE.jpg
 
Provedl propojení mezi deskou a samici stereo jacku,

fi50z.jpg
 
A celé autorádio s CD mechanikou složil v obráceném postupu než jsem jej rozebral.
A takto to vypadalo v reálu:

GRo2.jpg

 

Hraje to jako CD jen dle kvality která se do autorádia posílá.
Ve vozide již tedy nemusím vozit balík CD a stačí mi mých 10Gb muziky co mám v telefonu.
Po připojení telefon funguje jak handsfree tedy pokud někdo volá přijmu hovor on mne krásně slyší a já jej zase slyším ve všech repro co mám v autě.
 
Náklady na úpravu byly: 1 ks  kabel 1,5 m se samcem stereo Jack 3,5 mm 32,-Kč, 1ks samice stereo jack 3,5 mm 18,-Kč, 1 ks samec stereo 3,5 mm jack 12,- Kč. Cca 3 hodiny práce. Nyní bych to zvládl do 1 hodiny.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Původně jsem měl  kabel vytažený podél rádia, ale nelíbilo se mi to. Vrtat do palubky jsem v žádném případě nechtěl a proto jsem to vyřešil tímto způsobem. Jak jste asi si všimli nad autorádiem ve výfuku větráku mám držák na telefon, tam telefon umístím a kabílkem to propojím mezi sebou. Pokud nechci hrát  z mp3 zavřu kryt na rádio a ovládám páčkou pod volantem.

Takto se mi to zdá asi nejpříznivější. Tedy aspoň mně. ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ved cest praci ktoru si urobil, mozno rohom popri autoradiu by to slo.

Mne osobne sa nepacia ponatahovane kable po aute, Dorabal som pevnu nabijacku na mobil, (tablet, cokolvek na micro USB)

a kabel vyviedol do priehradky pod popolnikom,( v 605), v 807 to mas ine.

 

Na jednom obrazku trci kabel zo spodu priehradky,

 

Na druhom dorobene tlacitko, druhe sprava, cim sa to zapina, aby to nebolo stale pod stavou.

 

 

post-2641-0-85652700-1464641948_thumb.jp

post-2641-0-44222600-1464642001_thumb.jp

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 5 měsíců později...

Po delším používání jsem své AUX " upragdeoval" na vyšší level. Začal mi vadit kabel mezi telefonem a autoradiem, a proto jsem hledal a na eBay jsem našel toto zařízení : zde klikni .

Ugreen Wireless Car 4.1 Bluetooth Receiver Adapter 3.5MM AUX Audio Music Home Hands-free…

Toto zařízení je s i bez mikrofonu. Má to v sobě celkem silnou baterku takže na jedno nabytí přes USB-micro vydrží celkem dlouho nabyté cca 10 cd přehrátí + několik telefonních hovorů. Já mám s mikrofonem a zařízení je velice citlivé a i na druhé straně dobře slyší. Propojení klasika přes Bluetooth. Dosah do 10 metrů.

     Takže stačí strčit do mp3 zdířky na autoradiu, spárovat s telefonem  zapnout CD a jedem ....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 5 měsíců později...

Tak jsem se konečně rozhoupal a začal to také řešit.

Kabílek s konektorem naletovaný, ale po pár vteřinách se cd vypne a už nejde přepnout. Mám tu mechaniku také nefunkční. Podle foto jsem zatlačil trochu to cvaklo a jako by tam bylo cd.

Nenapadá tě kde by mohl být problém? dík

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Píšeš cd se vypne a už nejde přepnout co to znamená? Můj postup:  z CD mechaniky se zatlačením na zmíněný bod dle šipky trvale udělá nefunkční mechanika,  která se nijak již nedá přepnout  a je pouze ve stavu jakoby vloženého CD. Pouze větší silou zatažením tam kde se dle šipky tlačilo se mechanika vrátí zpět jakoby na vložení CD do mechaniky.

Zkoušej různě hejbat s mechanikou je tam kdesi dnes již nevím kde,  kontatk, který právě jako by vložením CD do mechaniky cosi v mechanice kamsi uhne a tím spojí kontakt, který  defacto propojí obvod a  již můžeš pouštět na předzesilovač co jsi letoval ty kablíky signál třeba z MP3.

Upraveno uživatelem Péťa
Odstraněna prapodivná citace
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...
  • O 6 měsíců později...
  • O 1 rok později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...