Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

ovaly jbl...skoro nehraje...nebasuje


panzerflus

Recommended Posts

Zdravím, pořídil jsem si ovaly do plata JBL GTO 937 a zapojil je na konektory co jsem mel originalne vyvedene pod platem...skoro nehrajou, jentak lehce je slyšet výškový rerpo ale jinak ani ťuk...zkousel jsem i prehodit polaritu a je to stejne. Napadá vás problém? Myslíte ze když to pozenu pres zesilovač a ne rovnou z radia vyřeší to problém? Diky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nebyli ty kabely upraveny pro připojení k zesilovači??  Nebo nejsou zapojeny z radia do vystupu k k zesilovači místo na repro výstupy?

 

Radio to musí utahnout, jakýkoliv.

 

Co máš za rádio? Zkontroluj ISO konektor jak je zapojenej a jestli v tom někdo nehrabal, zapojení je na netu

https://www.google.cz/search?q=ISo+konektor&biw=1392&bih=900&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwi44bHJ-7bLAhUp9HIKHX6ZAIsQ_AUIugEoAQ

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

... přidat zesík...

 

Pro elektrikáře trochu nepochopitelné, takový "skokový" postup.

 

Takže postupovat po jednotlivých krocích:

- repráky zkusit na stole, musí hrát i na mobilní telefon, ale ty vadné asi nejsou.

- rádio v autě má výstupy pro přední a zadní kanály, takže si na jeden reprák (položený na sedadle) připájet kablíky a připojit přímo do konektoru rádia, postupně na všechny 4 pozice.

- a pak - pokud nehraje, tak proč, tzn. zda je v té chvíli připojená kabeláž v autě a zda není ve zkratu, případně zda nejsou ztlumené zadní repráky.

- případně si rádio vzít na stůl do dílny a prověřit, zda hrají všechny výstupy, na jednoduchý reprák.

- ohmmetrem proměřit ty "kabely dozadu", píšu v uvozovkách, protože zřejmě tady je problém, kabely vedou někam jinam, a ty vzadu vedou odněkud jinud. Proměření znamená celistvost (průchodnost, nula ohmů) a izolační stav proti kostře a proti všem ostatním kabelům (nekonečno ohmů).

 

Prostě postupovat po jednotlivých krocích, nebrat více kroků najednou, to se v tom člověk ztratí.

Pokud nejste elektrikáři, a zdá se vám tento postup moc složitý, anebo zbytečně komplikovaný, tak to:

- nechejte elektrikářům

- anebo, to ještě raději, se tímto staňte elektrikáři, tzn. postupovat systematicky, po jednotlivých krocích, byť se zdají samozřejmé a zbytečné.

 

Předpokladem taky je, že máte základní elektrikářskou "bižuterii", tedy:

- jeden reprák s kablíky

- multimetr

- v dílně zdroj 12 V nebo aspoň starou baterii 12V (zdroj je bezpečnější, baterie při zkratu žhaví drát doběla)

- konektory ISO jako jsou v autě.

 

PS: u současných rádií, které mají 4 výstupy po dvou svorkách, tedy 8 vývodů, se žádné vývody nesmí spojit navzájem, ani na kostru. Všech 8 jsou "živé".

 

;) Pokud postupuješ tak, že každou chvíli aspoň něco hraje, byť by zdrojem byl mobilní telefon, a reproduktor přinesený pokusný, tak je práce mnohem optimističtější a veselejší, než když je hluboké ticho a neví se proč. Takže když např. odpojíš rádio, tak i signál z mobilu můžeš poslat do kabelů v autě a přes ně do repráků, postupně do všech čtyř.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

takže hoši :-) díky za vyčerpávající rady ale repráky jsou šluslé...prodejce mne natáhl. tak jsem koupil fungl nové JBL GTO 939 a ty hrají parádně i na originálních konektorech co vzadu byly. takže tím bych to víceméně uzavřel. jen se ještě zeptám HIFI profíků, když je poženu přes zesilovač budou hrát lépe než z rádia? měl bych tu na ně zesik JBL GTO 4060. díkes

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Lépe...

- silněji, pokud zesilovač má vyšší výkon, než rádio

- zesilovač může mít nižší zkreslení, než koncový stupeň rádia, také může mít nižší výstupní odpor (v současnosti kolem 0,001 Ohmů), takže lépe "vede membránu".

 

Záleží, jak to všechno bereš, či slyšíš, co na to řeknou kamarádi, tvoje partnerka atd. - tzn. zda ocení značku a že jsi do toho dal peníze.

Kdysi jsme stavěli bedny HiFi, takže musela být pevná tuhá ozvučnice, výhybky tlumení, prostě věda. 20 W "skutečných" opravdu stačí, i na zničení sluchu.

Umístit repro na plastovou stěnu (zadní plato, dveře) by byl neodpustitelný trapas, tím bych se navždy shodil...

Nyní se vše soustřeďuje jinak, mladí poslouchají svoje -founy v telefonní kvalitě, kterou bychom kdysi neakceptovali.

 

Hlavně měj v pořádku brzdy, řízení, STK, zbytek je nadstavba.

 

Pozn. 20 W skutečných - pusť si varhanní koncert, táhlé tóny(nebo tónový generátor), na svorkách reproduktoru 4 Ohmy bys měl naměřit 9 V efektivních, tzn. 9/4 = 2,25 A * 9 = 20,25W Pro zajímavost.

Občas jsem testoval na chvilku i 100W, osciloskopem, v místnosti se v podstatě nedá vydržet.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no momentálně jsem nakoupil komponentní sadu JBL GTO 6507C, ovály JBL GTO 939, zesik JBL GTO 4060. nejsem zastáncem founhudby, jedu buď z CD nebo z karty jedině hudbu FLAC, WAV a podobně. nejde mi ani tak o výkon, aby hrály silněji to si myslím že je i z rádia dostačující, jde mi o kvalitu zvuku jako takového. vykreslení, citlivost a tak podobně. nezáleží mi na postoji kamarádů ani přítelkyně :-D ta už teď neoceňuje repro...vše jí přijde stejné, pokud to nebasuje tak že to rozvlní skla tak se jí to nelíbí a přijde jí to jako ****** :-D .... suma sumárum...jde mi o kvalitu ne sílu

 

a když jsme u těch názorů okolí...už jsem se setkal i s názorem že ta hudba co v autě mám není zábavná, že to zní všechno moc realisticky a že to je k prdu :-D jo holt každej to má rád jinak, ale já rád poslouchám instrumentální hudbu proto jsem sáhl po těchto JBL které mají pro nástrojovou muziku dobré ohlasy. ještě rozmýšlím na koupí nového rádia a to konkrétně CLARION CZ 703E

Upraveno uživatelem panzerflus
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je otázka, zda zesilovač má nižší zkreslení, než rádio. Současné přístroje mají zkreslení pod 0,1% v oblasti do 50 % výkonů a pak vyšší. Zkus si vygooglit, jaké zkreslení ucho rozezná. A jaký charakter zkreslení ucho rozezná. Proto prý jsou oblíbené elektronkové zesilovače, že mají jiné zkreslení, viz citace dále. Možná bys zaperlil, kdybys měl v autě elektronkový zesilovač (to myslím vážně), to totiž nikdo nemá a je to opravdový High-end.

 

Když už jsi ten JBL koupil, tak ho namontuj, jinak by sis připadal marně.

 

Takže ta citace z pramene http://www.zewel.tuliscz.com/dpa_t1.php - přečti všechno, vybral jsem to náhodou, neztotožňuji se s tím, ale je zajímavé, kolik teorií o poslechu existuje - asi bude nejlepší si vytvořit nějakou svoji, originální...

 

Zkreslení

  Žádný zesilovač není ideální, každý více či méně zkresluje. Zkreslení jsou různého druhu a na každé z nich je lidské ucho jinak citlivé. Nejméně citlivé je na zkreslení tvarové (harmonické), záleží ovšem nejen na absolutní velikosti tohoto zkreslení, ale i na poměru jednotlivých harmonických složek. Zdá se, že ucho není příliš citlivé na nižší harmonické kmitočty (2. a 3. h.k.), neboť je vnímá jako “přirozený“ signál, což někdy vede při poslechovém testu k paradoxní situaci, že zesilovač takto zkreslující je hodnocen lépe než zesilovač se zkreslením třeba o jeden až dva řády nižším. Zesilovače elektronkové, mající zpravidla tento druh zkreslení dominantní, bývají proto často hodnoceny jako “muzikální“ a “teple znějící“, což ovšem nemá s “věrnou“ reprodukcí nic společného.
 Vyšší harmonické vnímá ucho již výrazněji a libé mu nejsou, proto zesilovač, který zkresluje spíš vyššími harmonickými, je poslechově hodnocen hůře než jeho protivník, jehož zkreslení je sice třeba absolutně větší, je ale tvořeno nižšími harmonickými.

 Zkreslení intermodulační – zpracovává-li více kmitočtů naráz (což je samozřejmě případ hudby), dochází vlivem nelinearity zesilovacích součástek ke směšování (sčítání a odečítání)) těchto kmitočtů. Výsledné produkty nemají harmonický charakter a ucho je vnímá proto velmi citlivě.

 Zkreslení přechodové – vzniká u zesilovačů třídy B a AB. Nemá harmonický charakter a protože bývá zpravidla dominantní složkou zkreslení, je na ně ucho velmi citlivé. Popis vzniku uvedu dále. Podobný charakter má, subjektivně vnímáno, i zkreslení při “lehké“ limitaci výstupního signálu.

 Zkreslení tranzientní – vzniká u vícestupňových zesilovačů (což jsou vlastně všechny výkonové zesilovače), svázaných celkovou zpětnou vazbou, když při návrhu zapojení nebyla respektována různá rychlost jednotlivých zesilovacích součástek. Přesný popis vzniku uvedu dále.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ještě pár slov k rádiu: existují rádia, která mají detektor řešen tak nešťastně, že při slabším signálu přechází do zkreslení, např. Sencor. V tom případě ani zesilovač nepomůže. Clarion snad bude OK.
Koukal jsem osciloskopem na signál z MP3, takové ježaté schody. Zatímco ze staré kazety MC, Compact casette, je signál hladký...
 
PS: zesilovač, který má 100W samozřejmě hraje hlasitěji než rádio 5 W, tento důvod k instalaci zesilovače ani neuvádím.
I když - s těmi udávanými Watty je to velká hra, zda se jedná o trvalý nebo špičkový výkon. Pokud zesilovač umí šikovně omezovat (bez zkreslení, tedy ne-ořezávat, ale spíše komprimovat), tak i pár Wattů udělá velký hluk.
Ono je to spíše o tom, jak drze některý výrobce napíše na přenosný přístroj "2 x 50W".
Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

P607Olda: Píšeš, že mladým stačí mobilová kvalita... Beru se stále také, jako mladý člověk (19 let) a opravdu mi "mobilová" kvalita opravdu nestačí... Nesmíš to takhle škatulkovat... Jasně, že existují i mladí, kterým to stačí... Ale třeba okolo sebe mám docela dost kamarádů (vesměs 17-20 let) a těm to taky nestačí. Co pozoruji, tak že třeba oproti starším lidem si přidáváme na basem a požadujeme po přednesu tvrdší basy. Ale každopádně souhlasím s tím, že lidi nemaj absolutně pojem o tom, kolik W vlastně reproduktor má... Nejlepší jsou ty "Samsung mrdy", které mají rozměry malého čínského DVD a dávají 7x 700W + 1x 1500W... Ale třeba to, že dříve existovalo Sony, které bylo 5x větší, 10x těžší a dávalo s těží 100W na kanál, to je už nezajímá. :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vkus nynějších mladých tak dobře neznám, jaké jsou nynější průměrné, a jaké jsou špičkové požadavky.

Kdysi (70-tá léta, když jsem byl na střední škole) , kdo neměl repráky aspoň 50 litrů, třípásmové, s průměrem basáku nějakých aspoň 25 cm, tak nic neznamenal. K tomu zesilovač 2 x 20W, ale opravdových. A pokud ještě přijímal vysílání ze západu (na Moravě Oesterreich3), tzn. směrová anténa na střeše...

Pokud možno, všechno zhotovené vlastníma rukama - reprobedny, zesilovač i rádio.

Prostě byly jiné priority obdivu.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky mám doma mladýho, který umí ocenit kvalitu, MP3 s tokem menším 256kb skončí v koši, ale i většina MP3, jinak ani CD není nic moc, FLAC a WAV jsou pořád digitální samply, takže v konečném důsledku záleží DA převodníku, jak si poradí. Pokud si převodník nevede dobře, je fuk, co je tam za zesík, pokud si převodník poradí, pak vše může zkazit zesík. Obecně auto je velmi komplikovaně ozvučitelný prostor, špatně tlumitelný s nepředvídatelnými odrazy. Autohudba (až na úplný highend sází na výkon.

 

Jinak technologie hodně pokročily, 50l bedny se dají snadno nahradit (navíc za našich mladých let (1980) to byla většinou stavební dřevotříska, taky žádný terno...), dost se tomu věnuji a taky jsem nechápal, co se dá dostat z moderních komponentů v plastu, ve střední třídě, když se to umí. Jinak dřevo je dřevo, ale to už často člověk přemýšlí, co "by chtěl slyšet" a zjišťuje, že neslyší rozdíl mezi soustavou za 80tis a soustavou za půl mega. Aspoň já ne. Platí to i o zesilovačích, ty dnešní nemají x desítek kilo proto, že zdroje jsou pulzní, nepotřebují 15ti centimerový trafa a přesto umí oddělit koncový stupně. Do této kategorie ovšem ty stejně samšunty nepatří, z těch jejich PMPO "výkonů" si sedne na zadek jen trouba.

 

Někdy si říkám, že v autě je to stejně jedno. Ale mladej raději hodí sluchátka (hrajou líp než celý auto a můžu se snažit jak chci...).

Upraveno uživatelem Pacho69
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...