Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Jaký bojler pro ohřev vody?


ozzy56

Recommended Posts

Na chatě mi dochází bojler, v posledí době furt nějaké poruchy, je starý cca 15 let, obsah 80 litrů, 220 Volt, příkon nevím, musel bych tam zajet se podívat...

Mám tam i rozvod 380 Volt a teď v čem potřebuju poradit: budu kupovat nový bojler, má smysl koupit bojler na 380 voltů? V čem by to bylo lepší-horší proti stávajícímu na 220 voltů? Děkuji za rady.

 

EDIT-čtěte prosím i níže --dotaz byl rozšířen :)

Upraveno uživatelem ozzy56
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Volil bych výrobce Dražice, mají tradici.

Třífázové se nedělají. Zřejmě by byly dražší, protože těleso by muselo být mnohem složitější (3 navzájem izolované spirály, svorky) a i spínání by musel být pomocí stykače, což by bojler zbytečně prodražilo. Zřejmě proto se nevyrábí.

např. http://www.dzd.cz/cs/ohrivace-vody-bojlery/elektricke-ohrivace-vody/zavesne-svisle/okce-kulate

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

zkusím ještě rozšířit dotaz: co kdybych nahradil doslužující bojler na 220 průtokovým ohřívačem na 400 voltů? nevadí mi zvýšená investice na začátku, spíše mě zajímá bezporuchovost provozu a pokud bude i úspora elektriky ve srovnání s bojlerem, nebude to na škodu :) ,na uvedeném průtokáči se mi líbí, že si můžu nastavovat teplotu vody podle potřeby, celkem malé rozměry..., malé ohřívače na 220 moc neberu v potaz, protože je máme v práci a někdy z toho jde vařící voda, někdy pomalu studená--to je tak na úraz opařením, samozřejmě ani nějaké Delimano propagované v televizi nechci ;)

ohřívač vody potřebuju jen pro dvě odběrná místa cca 2 metry od sebe ( přes stěnu)--jedno dřez v kuchyni a druhé sprcha, mám rozvod vody ze studny a domácí vodárna na 400 volt, děkuji za reakce

http://www.euroking.cz/ohrivac-siemens-de2427555-electronic-exclusiv

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ozzy56 dneska pojedu do skladu ke tchánovi, kde mám uložený ze starého bytu cca 8let starý tatramat na tuším 100-80L vody, leží mi tam, je mi k ničemu a je funkční. Omrknu a kdyžtak ti jej mohu darovat. Bojler procházel tuším co dva roky pravidelnou prohlídkou/servisem a nikdy s ním nebyl problém měnily se vložky a pravidelně panzeřovky na přívod/odvod  vody a jde na pojit na 220 a taktéž noční proud.

Upraveno uživatelem Tony Stark
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tatík se vodařinou zabýval skoro celou profesní kariéru a co říká tak průtokáč na sprchu je vcelku divočina. Říká že průtokáč nedokáže udržet nastavenou teplotu vody tak stabilně jako když budeš vodu ohřívat bojlerem. Bojlery se dělají i menším objemu než je 80L. Za mě bych tam dal bojler a basta a když dáš stejný jako byl doteď tak by mělo být i bezproblémové připojení.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

asi to tak dopadne, samozřejmě dát nový bojler je nejlevnější a nejméně složitá varianta, navíc hotová během hodinky :)

 

chtěl jsem jen pozjišťovat, zda by nebylo na čase dát něco lepšího..., ale asi dám zase bojler na 220 V, jinak už mě bolí oči, co jsem v poslední době přečetl na netu různých článků a referencí..., přes elektriku a vodu moc nejsem, tak jsem zkusil dotaz i tady...,děkuji všem, co napsali :papa

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest minimaxa

Drazice maji 2x smalt, horsi elektrovyzbroj, odchazi termostaty a top.telesa. vyhodou je, ze teleso je v suche jimce. Tatramat ma lepsi elektrovyzbroj, da se rict ze nesmrtelnou, pokud ale odejde teleso, musi voda pryc. Prodavam je 20 let. Osobne bych vybiral mezi temito dvema.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bojler třífázový 18 kW vyžaduje proud 3 x 26A, tzn. jistič 3 x 32 A, a už zbývá malá rezerva např. na darling, vaření atd.. Což se zřejmě v budoucnosti prodraží. Navíc, pokud máš normální přívod do domu, tak při zapnutí bojleru poklesne osvětlení, což bývá rušivé. Jinak by to bylo fajn, protože když odjíždíš, tak ho vypneš, a když přijedeš, máš hned horkou vodu.

 

Jednofázový např. 80 l mívá příkon 1,5 kW. Případně pouvažuj nad menším, např. 40l, ale dodrž příkon min. 1 kW. Takže když přijedeš, voda se ohřeje během 1,5 hodiny na "teplou", např. 45 stupňů, takže už ji můžete používat, a po sprchování se během 20 minut zase dohřeje.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 měsíce později...

Začala se mi cpát voda z pitné vody do radiátorů, takže tlak jde nahoru a přes pojišťovací ventil na podlahu. A buď za to může protékající ventil a nebo hůře závada na bojleru.

Zítra vyměníme ventil a uvidíme ale pokud to nepomůže tak po 12 letech bude třeba nový bojler.

A teď otázka, jaký typ, ne přímo model, ale zda externí Elektro, plyn, tepelné čerpadlo nebo napojeny na stávající kotel jako doposud.

Poradíte prosím? Děkuji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...