Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Poplatky za odběr elektřiny nově.


Vena garážmistr

Recommended Posts

Hele tohle je zajímavá debata, o tom kolik by se z ušetřené energie dalo čeho udělat. To by si měli přečíst ty umělci z ERU co vyplodili návrhy nových poplatků z elektriky. Když jsem si naládoval údaje z poslední faktury do té jejich kalkulačky tak mi vyskočilo že podle toho budu platit o cca 2500 Kč víc než dosud. A to jen protože sice nejsem programově šetřílek a o ekologii v podmínkách ČR si nedělám iluze a spotřebiče nekupuji podle toho jestli to je " A" nebo " AA+" . Ale mám zkrátka podle jejich parametrů podezřele nízkou spotřebu tak ze mě musí ty prachy dostat jinak.  Takže ono až si více lidí spočte jak to bude mít s elektrikou a dá si dohromady 1+1 tak bych se ani nedivil tomu že budou v prázdných bytech hrát celé dny televize že se bude nechávat běžet kde co aby se zvedla spotřeba a v tom jejich poměru se to překlopilo na to že budu mít poplatky nižší.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

PE.tr pěkný výčep, ale jen na sodovku...nechtělo by to i na pivo?

Jo s tou elektrickou to je mazec,když odeberu svých 1600 kW zaplatim o 1900kc víc než ted,spotrebuju li 2400kw zaplatim jen o 300 Kč víc než ted...

Je to postaveny na hlavu,porad úsporný všechno ,aby se setrila energie a ted vymyslí tohle...

No nic v zimě se bude primotopem 2kw celou zimu vytapet garáž,možná se vyplatí i snad elektrokotel....

Spis mi to přijde jako zvýhodnění lidi který maji elektrokotel,protože jak nalakali lidi v 90.letech na levnou elektriku a zdrazovali tak je chtějí dostat zpátky:-)

Vsak to ještě není schválené ne?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Doporučuji prostudovat pořádně chystané změny. Stále platí, že kdo spotřebuje víc, také víc zaplatí. Jen se zohledňuje větší garantovaný příkon. To znamená, že kdo chce mít velké jističe a tím i "garantovaný" příkon, zaplatí víc bez ohledu na spotřebu. Je to celkem logické, protože provozovatele rozvodné sítě stojí ta údržba a budování sítě (úmyslně v tomto pořadí) stejně jako u toho odběratele, který má velkou spotřebu.

Ale to je asi do jiného vlákna.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Založil jsem toto téma protože si myslím že je to vcelku ožehavé a že nejsem sám koho to celkem dost štve.  Přemýšlím že pokud by z této diskuze vzniklo slušné ale konstruktivní vlákno že bych to na ERU zaslal jako že připomínku ne jednoho ale skupiny lidí napříč republikou. 

 

Upraveno uživatelem Vena garážmistr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám u rodiny ho domku jistič 3x25 A to tam mám mít 1x25?

No když to dam do ty kalkulacky tak mi tam vyjde tahle blbost....

Já nevím kolik potřebuješ. já mám třeba daleko víc a bud to měnit. Jedná se právě jak třeba píše Oddie o chalupáře, kteří mají přípojky silné a přitom platí velmi málo díky nízkému odběru, ale o síť a dodávku v tom daném objemu je třeba starat se stejně jako u běžného odběratele. Takže pokud máš správně dimenzovaný jistič tak se Tě to skoro netkne. Asi budou vyjímky, ale nevím o nich. Upozorňuji, že nejsem odborník na silnoproud.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No ono s tou výměnou jističe to tak jednoduché není. Konzultoval jsem to s elektrikářem a dle jeho vyjádření je to možnost skoro výlučně u rekreačních objektů. Případ oddieho když si nechá vyměnit silný jistič za slabší nebo přejde z motorového proudu ( tři fáze 400V ) na jednofázový (230 V) tak by mu to nemělo moc vadit dnes se většina strojů v hobby nebo kutilském provedení dá sehnat na 230V. Ale u rodinného domu nebo u bytu je to složitější protože kvůli rozložení zatížení jsou v domech různé obvody a ty jsou napájeny díky třífázové přípojce z rozdílných fází, a třeba sporáky nebo varné desky jsou většinově také třífázové. Tudíž pokud by někdo z domu vyhodil třífázový jistič a přešel by na jednofázový tak by musel mít ten jednofázový o dost silnější a stejně by se mohlo stávat že pokud by zároveň vařil oběd, pral a do toho mu pustil teplou vodu přes průtokový ohřívač tak by to rozvod ustál ale neudržel by to jistič.  Nejsem elektrikář, nejsem si jist jestli jsem to interpretoval přesně tak jak mi to známý elektrikář vysvětlil ale elektrikářů tady pár je takže myslím že by se zde dala vést konstruktivní diskuze.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Právě je výjimka ten kdo ma silnější 3F jistič a malou spotrebu-usporne spotřebiče,led žárovky,apod.

Tak spadne do kategorie ze bude platit víc....jistič bych mohl dat asi menší ale mám plno věci na 380v na 3F a hlavně jestli by to šlo když mám domovní jističe dimenzované na něco,taky se v elektrické ne význam...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

O tu síť se celkem prd kdo stará kvůli chalupářům a jejich jističi. Síť ani omylem není dimenzovaná podle toho, kolik má který chalupář jistič. Myslíte si, že když za sebou bydlí 20 chalupářů v řadě na jedné šňůře a každej má 3x63A, že je na začátku nožovka 1200A? Leda prd, je tam max. 200A, protože tolik nikdy odebírat nebudou, kór ne najednou. Podobně paneláky, 10 pater po 4 bytech, každej 20-25A, byť teda zdaleka ne každej má 3-fáz, a dole ve skříni nožovky 100A...

 

Nějaká změna asi potřeba je, ale kouzla víkendových a nočních tarifů jsou především v ořezání špiček, aby to lidi motivovalo část větší spotřeby nepouštět ve špičkách všedního dne. Docela bych se divil, kdyby tohle už nebylo potřeba. Na druhou stranu jsme to tu diskutovali se známými, a v Německu prý dvoutarif s takovouhle motivací vůbec nemají, docela jsem se divil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi půjdu proti proudu

Naťukal jsem to dle poslední faktury do výpočtové kalkulačky a vyskočila na mne úspora cca 2.500,- Kč. To je milé.

Předpokládám, že jsem celkem průměrný odběratel s bojlerem na teplou vozu a další běžné spotřebiče. Jistič 3x20A.

Snad jsem neudělal, při zadávání, žádnou chybu.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jistič na zahrádce určitě měnit nebudu, mám ho tam čerstvě, je tam 1x25A a je nás na tom celkem 5, takže se to rozprostře. Předpokládaná platba postaru je asi 3tis za rok, podle nové asi 6tis, jen díky zrušení víkendového tarifu. Pokud bych to změnil na 3x25A, bylo by to asi 9tis, všechno plus mínus odhady, uvidíme dle potřeby, jestli to současné bude stačit, mělo by.

 

Jeden byt mám 3x25A (dvougenerační, 3-f především kvůli varné desce vzadu (není plyn)), roční spotřeba cca 3MWh, i tak vychází cena dle návrhu víc asi o 600 za rok. Snižovat na 3x20A nemá smysl, jednofáz z toho udělat nejde (jen deska sama vyžaduje při 1f jistič 32A).

 

Druhý byt 1x20A, roční spotřeba 800kWh (máti šetří), cena dle nového návrhu opět asi o 600 ročně víc, zde je to ale skoro 20 procent roční platby, to už je docela síla. Snižovat 1x20A někam ještě níž je kravina.

 

V zásadě to pro mě nejsou žádné extra rozdíly, ale principielně je to dost špatně. Podle síly protestů bych čekal, že dojde k úpravě stavu takové, že pro ty typické situace (oba byty) zůstane platba cca stejná jako dnes, a pro ty chalupáře/zahrádkáře se to pořád ještě důkladně omastí...

 

P.S. spolek má starou přípojku s pojistkami místo hl. jističe, tudíž papírově 3x63A, a budou s tím dost v pasti. Nyní je platba pod 3tis ročně, podle NTS by platili přes 30tis (!). Jistič 3x63A je tam samozřejmě totální nesmysl, stačilo by klidně jen 1x16A, jenže - pokud to budou chtít snížit, musí přesunout měření do plotu, což obnáší nový sloupek a kopání asi 80 metrů... Tohle budou ty nejzajímavější případy - na druhou stranu to lidi donutí tyhle prastaré přípojky předělat a vyčistit, akorát to leckdy přijde třeba i na pár desítek tisíc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak pises někdo zaplace....

A to kdo ma predimenzovany ten jistič jako zahrádkáři a kdo ma malou spotřebu a velký jistič.....

Kdo ma spotřebu nad 2500kw na tom bude +-stejne,jo holt CEZ musí prodavat i když lidi šetří musí zvětšovat zisky....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To, co navrhli, mě dost naštvalo, protože lidem všichni cpou, jak mají šetřit - i EU zakáže žárovky - a najednou to, co ušetřím, bude mít vliv jenom na část výdajů, zbytek je dán pevně jističem.

Provedl jsem 3 výpočty na 3 různé objekty.

1. byt, novostavba, 2 osoby pracující, vše nové, LED žárovky atd. 3x20 jistič (indukční deska), vyšlo mi, že zaplatíme o 2500 Kč víc. A to se nesnažíme o extra šetření.

2. dům, starý, starší spotřebiče, úsporky, 2 osoby, 1 trvale doma, 3x25, el. bojler. Zaplatí navíc 300 Kč. Zde tedy bezezměny, protože spotřeba relativně vysoká díky el. bojleru.

3. dům, probíhající rekonstrukce svépomocí (ještě tak 2 roky potrvá), 3x25, odběr jen desítky kW ročně - aktuální zálohy 110 Kč čtvrtletně! Po novu bych měl ročně zaplatit o 6 000 Kč navíc...

 

Člověk nemá doma šíleně velký jistič, ale i tak musí vydat z kapsy více, to mi hlava nebere.

To si mám do bytu dát 1x20? Takže ho rozbourám, natáhnu plyn až do kuchyně a dám si tam plynový sporák? To tedy rozhodně nebudu dělat. :myslim

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Oddie: Proto jsem psal "Garantovaný odběr" v úvozovkách. Jasně že není zaručený po dobu 100%, stejně jako u dat je jistá agregace i zde.

Já třeba měl v domě přímotopy a tak jističe jsou nyní silně naddimenzované a doposavad jsem to neřešil, teď bud nuce to řešit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Milan F1 máme taky 1600kw/rok

No budem nechávat puštěné ventilátory na ohřev vzduchu s odběrem alespoň 2kw,aby jsme natočili cca 2500kw a pak zaplatime stejne,ten stát to mysli dobře odeberes 1xvíc energie a zaplatis stejne...:-)

No a v zimě budem místo plynem a krbovkama topit elektrikou :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...