Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Učí tu někdo lyžovat? - asi vyřešeno, Pavel pojede na lyžařský tábor do Krkonoš


Medvěd

Recommended Posts

Pavel jezdil od 5ti let na jarňáky se skautem, ale tam pouze boboval nebo sáňkoval. Na dvoutýdenní letní tábory jezdí taky - ale je fakt, že vždycky je to v rámci programu oddílu, kam dlouhodobě chodí.

Trošku jste mě zviklali s tím propastným rozdílem sjezdovky kontra běžky - ještě zapátrám nebo to holt ještě o sezonu odložíme.

Co se mého pohledu na sjezdovky a běžky týče, tak u těch užších prkének jsem schopen aspoň pochopit smysl této aktivity = jet někam na výlet a nebořit se po kolena ve sněhu, něco při tom vidět, zastavit se cestou na čaj, grog nebo polívku a večer "padnout za vlast". Sjezdovky si z dětství pamatuju tak, že nejhorší bylo čekání ve frontě na vlek, následně se na kotvě udržet až na vrchol kopce (fakt jsem z toho párkrát spadl), pak co nejrychleji sjet dolů (někdo za pár minut, Medvěd třeba za půl hodiny) a zase se postavit do fronty a do zblbnutí těla a ducha brousit pořád stejnej kopeček. Sorry - ale z mého pohledu jsou sjezdovky dobré maximálně k vytvoření víru v peněžence a ten dokážu vyrobit i jinými cestami.

Zásadně jezdím tam kde nejsou fronty a jedu hned nahoru, zásadně jezdím tam kde si sednu na sedačku abych svým starým nohám ulevil a zásadně jezdím tam kde pomalu za celý den nejedu po stejné sjezdovce. A hlavně na běžkách adrenalin vzrušení do krve nevyplavíš ani při pohledu na úchvatný přírodní úkaz. :)  :papa

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Medvěde, souhlasím s kirkizem, sjezdové lyžování není to, co popisuješ. Máš podobné představy, jako moje matka. Sjezdové lyžování je sport, fyzicky i náročný, kdo neudržuje kondici je za chvíli na kaši a z toho často vznikají ony nehody, které tak rádi dávají ve zprávách na komerčních televizích. Každopádně je to zdravý pohyb v hezké přírodě, v rozumných destinacích se fronty na lanovkách a vlecích nestojí (když se stojí v Čechách fronty na lanovky a vleky, obvykle se stojí fronta i dolů, sjezdovka je nesjízdná a neprůjezdná, protože je přeplněná a velmi záhy rozbitá). Každopádně i na českých horách se dá lyžovat, bohužel je to čím dál horší. Lanovky sice přibývají (takže se fronty nestojí), sjezdovky (ani třeba do šířky) ale ne.

Lyže jdou drahý sport, ale který sport není drahý, že? Mě běžky znechutili právě na tom prvním lyžáku, kdy byl ještě povinný den na běžkách, který mě utvrdil v tom, že už nikdy. Od té doby se už mnooooho let přemlouvám, že bych je měl zkusit, ale... Sjezdovky vždycky vyhrajou.

 

Charlie: Půjčovné netuším, obvykle si půjčuji novinky sezony na otestování, v rámci programů mívám třeba půlden zdarma. Nebo jezdím jednou za 2-3 roky na testovací kemp, takže půjčovné nevím. Obecně je levnější si výbavu půjčit ve velkém městě, vyjde to výrazně levněji za kvalitnější výbavu. Kamarád si třeba půjčuje taky top lyže (boty máme všichni svoje, dobrá a přesně padnoucí bota je základ, to si nepůjčujeme), vychází to tak na 120-150€ (podle toho kde) na týden s tím, že si lyže může měnit kdykoliv se mu zachce a v ceně je každý den servis a úschova u lanovky.

Myslím, že dětský set do tisícovky na týden se zvládne v poho, záleží, jak velké děti - i levněni určitě (set jsou lyže, boty, hůlky, helma, někdy i brýle).

Permice to je velmi široký rozptyl.... záleží kdy a kam jedeš rozptyl je značný, třeba od 10€ do 80€ za denní skipass, vícedenní skipasy lyžování zlevňují, mimo ČR jsou výrazně levnější dětské skipasy, jsou za polovinu a do 15let a od 15 do 18 bývají juniorské nebo studentské (ISIC). To v Čechách není, dětský stojí obvykle 3/4ceny dospělého, navíc v zahraničí běžně lyžují zdarma děti do 8(9) někde i 10(11) let. Česká horská střediska vychovávají svoje lyžaře k tomu, aby jezdili učit děti lyžovat jinam... Mě například, když měl syn 10 (šlo mu na jedenáct) a dcera 6, tak mě levněji vyšla týdenní lyžovačka na pitztalu než ve Špindlu (204€ skipas pro mě, děti zadarmo, tedy v té době nějakých 5tis./týden, špindl stál 3200 dospělý + 4400 dvě děti)... Možností je mnoho, pobyt nemusí být ukrutně drahý ani v Alpách, ani v Čechách...

To, jestli se to zapomíná nebo ne, je individuální, záleží taky, jak jsi před 10 lety lyžoval. Ano dnešní lyže jsou stále přívětivější i pro úplné trotly, bohužel to často vypadá, že jich je plná sjezdovka. Takže pokud ti nepůjčí nějaký úplný šrot (někdy zírám, co si dovolí půjčovat některé půjčovny na horách v Čechách), tak dnešní lyže jsou prostě jednoduché na ovládání a tolerantní k chybám.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Medvěd: Hele zase na běžkařským serveru se těžko dozvíš jiný, než tendenční pohled. Je hodně tendenční říci, že běžkařská průprava tě zvýhodňuje naučit se na sjezdovkách nebo že sjezdující si nemohou na běžky zvyknout. To jsou hodně slušný klapky na očích. Je to individuální, stejně jako snowboard verus lyže. I když tam bych řekl, že to, že umíš na lyžích ti do výuky snowboardu vnáší víc nevhodných návyků. Mým třeba kamaráda, který běhá na lyžích roky, ovládá velmi slušně jak klasickou techniku, tak bruslení, přesto na sjezdovkách se nikdy nenaučil a už na to rezignoval, přesto, že dnešní materiál je velmi vstřícný a tolerantní oproti tom, na čem jsem třeba začínal já. Avšak je třeba říci, že pro fyzický rozvoj člověka, je běžkování vhodnější, při zapojuješ mnohem více svalových skupin a nevystavuješ klouby (tedy kolena) zvýšenému (až nadměrnému) namáhání.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 rok později...

Ahoj, půjčím si tohle vlákno a navážu s dotazem na zkušenosti/tipy ohledně lyžařské školičky pro Bejby_Veverku (3,5 roku). Buď na otočku z Prahy (asi blbost) nebo tak na 2-3 dny, aby to nebylo lán světa - např. kolem Liberce, Tanvaldu, Rokytnice, Harrachov - aby tam měli takový ten dětský park a ne jen instruktora v rohu velké sjezdovky s pomocí/kotvou. Potřebuju mládě především neodradit od budoucích pokusů ;)

A co naopak Lipno? (ano, je o dost dál) :myslim

Případně nějaké reference na Monínec :myslim

Upraveno uživatelem Veverka
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 7 hodinami, Veverka napsal:

Díky za reakci. Kdy to tak bylo? Teď na stránkách píšou, že skupina 2-6 dětí, nebo individuální... :myslim

"Letos" :) cca 14 dní ňák kolem vánoc a silvestra.. Na net ti toho taky napíšu... :D 

Upraveno uživatelem minimaxa
OK, přesunuto.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník
před 9 hodinami, Veverka napsal:

Ahoj, půjčím si tohle vlákno a navážu s dotazem na zkušenosti/tipy ohledně lyžařské školičky pro Bejby_Veverku (3,5 roku). Buď na otočku z Prahy (asi blbost) nebo tak na 2-3 dny, aby to nebylo lán světa - např. kolem Liberce, Tanvaldu, Rokytnice, Harrachov - aby tam měli takový ten dětský park a ne jen instruktora v rohu velké sjezdovky s pomocí/kotvou. Potřebuju mládě především neodradit od budoucích pokusů ;)

A co naopak Lipno? (ano, je o dost dál) :myslim

Případně nějaké reference na Monínec :myslim

Pokud by ti nevadilo zajet do Malé Úpy, Pomezní Bouda. Moje hodně dobrá kamarádka tam má lyžařskou školu včetně půjčovny vybavení. Parkování přímo pod sjezdovkou za 50,-/den, Dětský vlek i dětský přibližovák pás, dětská loučka. Mohu poslat odkaz s kontaktem. Web mají první dvě slabiky ze slova Pomezní a za tím ski tečka cézet.
 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

My jezdíme do Petříkovic

Mají tam nádherné ceny a velmi trpělivé instruktory a instruktorky. Půjčovna je smaozřejmostí.

Osobně bych nešel do ničeho jiného než individuální výcvik. I pro moje dvojčata jsem bral (a nadále beru) vždy dva instruktory. Za ty prachy to je úplně v pohodě.

Slyšel jsem také názor, že když se děti naučí na tom pásu, pak mají problémy s klasickým vlekem. Ale to nemám osobně ověřené, pás jsme vynechali.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přechod z pásu na lano jsme si vyzkoušeli ve školičce nedávno,  absolutně bez problémů,  neviděl jsem tedy první tahání na laně,  ale přijel jsem se podívat asi po hodině,  a to už na tom laně i dělal kraviny. Na pomu má tedy ještě pár (víc párů :) ) lekcí čas...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...