Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Souběh napájecího a řídícího kabelu + jaký zvolit


oddie

Recommended Posts

Elektrifikuju zahrádky a potřebuju mezi nimi nimi i ovládat elektroventil (nebo relé). Souběh napájecího kabelu (CYKY 3x2,5) a řídícího bude zhruba 80 metrů. Na konci buď 12V relé, nebo 12V elektroventil (bere asi 300mA), případně i nějaký spínaný vstup. Kabely budou uloženy v jedné Kopoflexce pod zemí (převážnou část trasy 3 napájecí a jeden řídící, zbytek 1+1). 

Otázka jedna - kolik se toho tak může v takovém souběhu do toho řídícího indukovat, nebude to dělat nějaké problémy?

Otázka druhá - jaký kabel použít?

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vůbec bych se toho nebál, to problém dělat nebude (předpokládám, že v řídícím kabelu bude jen 1 a 0). Asi by jsi měl zvolit nějaký větší průřez vodičů (takže hodně peněz :( ) Nějak jsem to ale stejně nepochopil. Ty budeš mít tři kabely 3x2,5, kterými povedeš 230V AC a pak další kabel, kde bude nějaké DC napájení a spínání? Nebo ten řídící bude dvoužilový?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

3 napájecí AC k třem různým zahrádkám, a s nimi v souběhu povede ten řídící. Buď na spínání jedné, nebo dvou věcí, pro rezervu, takže by stačilo dalších 3x něco. Uvažoval jsem CYKY 3x1,5, kdyby to šlo s něčím levnějším, nezlobil bych se. Otázka je třeba UTPčko?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

UTP asi jen průmyslový, nebo venkovní. A to bude dražší. A co to ovládání udělat taky na 230VAC? Dostaneš se s proudama mnohem níž, zmenšíš úbytky... Jen pak dát pozor na jistění. Aby jistič předřazený ovládání vůbec protlačil, ale to by právě na 230V neměl být problém. U 12V už ano.

Upraveno uživatelem Edison
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak ještě jednou :)

Je jeden hlavní rozvaděč, odtud povede 5 nebo 6 kabelů CYKY 3x2,5 s 230 AC k různým zahrádkám. 2 z toho jsou moje (a nejsou vedle sebe). A ty moje dvě bych rád propojil řídícím kabelem, abych z jedné mohl spínat věci na druhé. Primárně zalévání, které mám udělané na dálkové ovládání přes mobil, abych mohl použít jen jedno. Ale možná i něco dalšího, co já vím.

 

Akční členy současného ovládání jsou na 12V (páč tam doteď na to byla autobaterka). V zásadě ale není problém použít napětí vyšší.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Elektrika do zahradních chatek, nic moc, max. rychlovarka. Ještě nevím, co jim tam dám za jistič, to si kdyžtak spočítám. Ke mně je to asi 40m, tam bych rád 16A.

 

Edit počítat se mi to nechtělo, tak jsem to zkusil letmo vygooglit a i těch 75 metrů do nejvzdálenější vypadá, že je v pohodě na 16A jistič

Upraveno uživatelem oddie
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tohle jsem kdysi počítal Charliemu na bazénovou filtraci o příkonu 400W, konvice má cca 1800-2000W

kabel jsem uvažoval 50 metrů dlouhý (bacha u jednofáze se dává dvojnásobek délky), úbytek povolený je u zásuvek 5%

následuje výtah z předchozího příspěvku

------

V zásadě pro zásuvkový obvod můžeš mít úbytek do 5% el. napětí. Takže nejvyšší dovolený úbytek z napětí 230V je 11,5 Voltů. Takže el. napětí na konci je 218,5 Voltů (Napětí zdroje mínus dovolený úbytek). Nenapsal jsi, jak je kabel dlouhej, budu uvažovat 50 metrů, kdyžtak si dosaď svoje číslo. Motor filtrace bazénu má 400W (taky si kdyžtak dosaď svou hodnotu).

Proud tedy teče dle vztahu I=P/U => 400/218,5= 1,83Ampéry

Odpor vedení (kabelu) je tedy Rv=úbytek napětí/proud => 11,5/1,83 = 6,28 ohmů

Přůřez drátu S je vztah mezi elektrickou vodivostí Ró, která je u mědi 1,78*10-8, délkou kabelu l(tady bacha u jednofázového rozvodu se počítá 2*délka, takže mášli 50 metrový kabel, do vzorečku dosadíš 100) a jeho odporem Rv

S=(Ró*2*l)/Rv =>(1,78*10-8 * (2*50))/6,28 => 2,83 mm2

Takže pro koncovej výkon pouhých 400W je cyky kabel dlouhej 50 metrů v průřezu 2,5 mm2 nedostačující :D :D a při zachování nejvyššího povoleného úbytku 5% musíš použít kabel o průřezu jednotlivých vodičů 4mm2 , na což se každej vykašle a použije tu dva a půlku :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tam máš podle mě něco blbě, protože co jsem našel příklad pro vybavení B16 jističe, vycházela tam délka 107 metrů. Podle toho tvého výpočtu by nevyhovovaly ani žádné bytové rozvody. Na to, abych v tom ale hledal, kde je problém, jsem už moc utahanej.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ona je maximální délka vodiče z hlediska vybavení jističe a pak z hlediska úbytku napětí

ano ta první může být cca 100 metrů ale ta druhá je podle toho, co je na kabelu připojené, jestli topidlo, světlo, nebo nějaký motor

http://elektronika-me-hobby.michal-kolesa.cz/dimenzovani-prurezu-elektrickeho-vodice-a-urceni-typu-elektrickeho-kabelu.php

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já bych počítal úbytek pro maximální dovolenej proud, tedy pro 16A. Dále je potřeba dát pozor, a to zejména pro ty ovládací obvody, aby průřez vodičů nebyl tak slabý, aby to neprotlačilo vybavovací proud předřazeného prvku!

 

Ze zkušenosti vím, že při délce kolem 30m 1mm2 má už 4A jistič při 24VDC problém vybavit zkrat na konci vedení. A to bylo vedení jen jedním směrem, protože mínus bylo na kostru vozidla.

Upraveno uživatelem Edison
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Punki: stejně tam máš něco divně, protože i na tebou odkazovaných stránkách jsou v tabulce o dost jiná čísla, dtto ze vzorců na těch stránkách i jiných. U Charlieho na 400W na 50m by podle toho stačila 3x1,5 - např. tady počítali podobný případ s 500W osvětlením: http://diskuse.elektrika.cz/index.php?topic=16066.0 - a vyšel jim úbytek napětí 1,5%.

 

Nicméně sousedi tedy asi dostanou na výběr - 3x2,5 s 10A jističem, nebo 3x4 s 16A. K sobě do té bližší si dám 3x4 určitě, páč si tam dám 20A, aby to bylo s rezervou i na COčko...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem se na to trochu díval, činný odpor 2,5 je v katalogu uváděn 0,75R/100m, u 4 uvádějí 0,47R. Takže u nejvzdálenějšího souseda bude činný odpor smyčky těsně přes 1 ohm v případě 3x2,5 nebo 0,7 ohmu v případě 3x4. Tj. dovolených 11,5V úbytek je v případě 3x2,5 při 10A, 3x4 dá v pohodě 16A. Dám sousedům vybrat, co tam tedy chtějí, stejně to budou platit oni, tenhle kus. Ke mně k bližší by měla 3x2,5 činný odpor smyčky kolem 0,5 ohmu, takže úbytek 11,5V by nastal až při 20A :) Ještě si změřím napětí ve sloupku, ale jsem 100m od trafostanice a před tím jsou jen dva nebo tři baráky, takže čekám, že tam bude spíš víc než míň.

 

No a abych se vrátil k tomu souběhu, pokud k obojímu do trubky přiložím UTPčko (tedy celkem asi 100m), bude to k něčemu? Např. časem internet nebo tak něco? Na spínání relé/ventilu na konci můžu klidně použít nějakou jednoduchou elektroniku.

Upraveno uživatelem oddie
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nemel by to byt problem. Rozvody v nasich laborkach jsou vedene soubezne v delce 50m, vzdalenost mezi svazky 5 cm, plastove vodici listy.

To UTP je kroucene a melo by byt i stinene (i kdyz o stineni leckerych cinskych variant mam sve nevalne mineni).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...