Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Jak se chováte vůči vozidlům IZS


Vena garážmistr

Recommended Posts

Jsem si vědom že toto téma může být dost ožehavé až kontroverzní ale vede mě k tomu dnešní příhoda z práce. Byl jsem předvolán k šéfovy na řešení stížnosti. Jakási dáma na mě poslala stížnost že jsem se asi 3 týdny zpět choval neprofesionálně. Pan inženýr mi dal stížnost přečíst a chtěl abych se k tomu vyjádřil. Řekl jsem mu že k něčemu takovému se raději vyjadřovat nebudu protože by asi ten papír shořel kolik bych musel použít sprostých slov.  Stál jsem před semaforem na červenou a zezadu přijížděla sanitka se zapnutým majákem a sirénou tudíž jsem se snažil uvolnit cestu s ohledem na situaci v křižovatce jsem se rozhodnul že opatrně najedu do prostoru křižovatky i přes červený signál aby mě sanitka mohla bezpečně objet a mohla pokračovat v cestě. Zatroubil jsem a pomalu jsem se rozjel saniťák můj záměr pochopil a rozhoukal sirénu o dost intenzivněji a  provoz v křižovatce se zastavil tak jsem najel busem tak aby se okolo mě dokázal protáhnout a nechal je projet. Za křižovatkou saniťák zablikal varovkama a mazal co to šlo dál. Pan vedoucí se vyjádřil ve smyslu že on nevidí důvod k tomu proč si na mě paní stěžuje a stížnost vyhodnotil jako neoprávněnou nezapomněl však podotknout že další podobná stížnost by takhle projít nemusela.

  Jsem si vědom toho že celá událost nebyla nejspíš úplně košer co se týče předpisů ale z lidského hlediska jsem udělal to nejlepší co v daný moment šlo udělat. bohužel rozměry autobusu jsou takové že na rozdíl od osobního vozu nebo dodávky nestačí "vylézt" jedněma kolama na obrubník nebo kousek za něj protože pokud bych i na obrubník dokázal vyšplhat tak riskuji že obrubník vyvrátím nebo že se za obrubníkem probořím do trávníku nebo chodníku a bude to velká škoda a třeba nejen na silničním zařízení ale i na busu. Za sebe můžu říct že podobnou věc udělám kdykoliv znova pokud to bude potřeba. Protože si myslím že by se takhle měl chovat každý i když to tak asi nebude ale i přesto doufám že se někdy v budoucnu pokud bych potřeboval sanitku nebo hasiče zachová podobně jako já v okamžiku na který si paní stěžovala.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud je to jakkoliv možné, tak uhnu, jsou samozřejmě situace kdy to moc nejde, ale udělám pro to maximum. 

 

Možná se to může někomu zdát přehnané, ale zažil jsem jak je dlouhých 7 minut, než přiletěl vrtulník a 12 minut, než dojela sanitka a v tu chvíli každá vteřina rozhoduje ;) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na proběhnutém 44.sraze padla tahle otázka přímo na řidiče sanitky, který tam byl se svojí kolegyní na ukázce. Jeho odpověď zněla, když na to máte, klidně mě ujeďte. Já budu rád, že se mi neplete auto a nebudu muset řešit krizovou situaci. Nebudu muset brzdit a zase zdlouhavě zrychlovat. Ve městech je prý podle něho nejlepší zpomalit a najet ke kraji. Nejhorší manévr je prý ten, kdy zastaví auta každé ve svém pruhu naproti sobě.

Osobně, když to jde, tak uhýbám, ale nezastavuji mimo město, zpomalím ke krajnici s pravým blinkrem a nechám se předjet.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Uhnu - ale kdyz muzu. Mnohokrat se mi stalo, ze jsem stal s plne nalozenou dodavkou v kolone (idealne dva soubezne pruhy u refize tramvaje, kde se mezi auty dokaze protahnout max.cyklista), kdyz se za mnou zjevila rvouci sanitka (dobry sport IZS je co nejdyl jet jen na "blikacky" a sirenu pustit nekomu tesne za prdeli) a jeji ridic besnil, ze nemam snahu si zvejknout gumu o obrubnik. Stoji-li vsude kolem mne auta a ja mam nalozenou tunu na hrbete, fakt nemuze nikdo cekat, ze s autem vyskocim nekam na lampu, abych IZS umoznil projet.

K Venovi - nevim, ale asi bych s tim busem taky za semafor nezajel (ale neznam konkretni situaci, tak jen nahlas premyslim).

Upraveno uživatelem Medvěd
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě poslední uhnutí se sanitce stálo odřenej nárazník, takže od tý doby si dávám velkýho majzla, kam a jak se uhnu vozidlům s právem přednosti v jízdě. Do křižovatky na červenou bych nevjel. Pokud by mě někdo trefil, z pohledu zákona jsem viník nehody já, protože já právo přednosti v jízdě nemám.

 

Stejšn: myslíš autobusům, vyjíždějícím ze zastávky? No to bys měl, to totiž není slušnost, to je povinnost ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vena : kravy najdes vsude. Uz nekolikrat jsem takhle najizdel do krizovatky na cervenou, byt s osobakem ktery se preci jen vejde mezi semafor a pruh zprava a nikdy nebyl problem. Dokonce ani z te krizovatky na magistrale kde kamery hlidaji jizdu na cervenou nic neprislo :-)

Kdyz obcas vidim jake kokotiny vymysleji lidi kdyz prijizdi sanitka misto aby udelali jednoduchy manevr, nebo dokonce frajirky v terenaku bojici se najet na krajnici tak se mi otvira kudla v kapse...

V Praze to dost dobre fungovalo po prvnich povodnich kdy houkajici auta jezdila furt a lidi si na to zvykli, bohuzel uz se to lety zase "srovnalo"

Upraveno uživatelem Vvitty
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky uhybam a dávám to i znát blinkrem aby věděl,že o něm vím. Páč jednou jeden blb otevřel dveře a šel si odskočit naštěstí jsem jel poprostredku. Blb v uších pecky od mp3 tak sem mu dal trochu podtlakovek aby si uvědomil,že mp3 v autě ne! Tak stejně bych to i zakázal na kole. Není to prdel řítit se se 17 tun těžkým autem a dělat myšky a jiné vylomeniny.

Co nám říkal policista na školení,že když budeme sedět v tom osobaku a za nama IZS vozidlo tak i klidně pomalu a bezpečné vyjet do křižovatky na cervenou. Jakožto strojník u dobráku máte u mě palec nahoru.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V první řadě bych pochválil véna garážmistr a další členy. Jistě se mnou bude souhlasit i KrteK. Ano, pokud je ta možnost, tak i s největší opatrností vjet (částečně) do křižovatky na červenou v dobrém úmyslu umožnit, co nejplynulejší průjezd vozidlu (ům) IZS.

 Jen jsem se nedočetl, čeho se měla týkat daná stížnost! Není problém, na základně RZS zjistit vozidlo RZS, kdy b řidič mohl plně potvrdit daný manévr na křižovatce, pokud by si vzpomněl.

Je dobré dát vědět, že víte o vozidlu IZS, které jede na VRZ, například směrovkou doprava, pokud uhýbáte ke krajnici. Pokud zastavíte u krajnice, tak dát výstražné světla či směrovku. Pak již řidič vozidla IZS bezpečně ví, že o něm víte a může sledovat další vozidla a provoz před sebou.

 Bohužel se často stává, že na vozidle IZS je zapnutá VRZ + různé zvuky (jsou 3 možnosti zvuků), vjede se na jedničku do křižovatky (přehledné) a stejně si ostatní účastníci vymezují své právo jízdy na zelení světelní signál. A nebo vše je zapnuté a na dvouproudové vozovce jede vozidlo v levém jízdným pruhu=vozidlo řídí mladík, vedle sebe ,,kočičku" hudbu na plné pecky (koule) a nic jej nezajímá. Bohužel, sanitky ani policejní vozidlo jej nezajímá. Na to jsou nejlepší hasiči!!!

Taky se stalo, že blbec machroval a jel v pravém jízdním pruhu a ,,závodil" s vozidlem IZS. Či se stává, že se někteří řidiči ,,vyvezou" za vozidlem IZS.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Také zahýbám když můžu. Tedy uhýbám. Já myslím, že každý rozumný člověk ví, že příště mohou jet pro něj. Horší je když člověk veze raněného, bliká, svítí, troubí a chlap v žigulíku ho chce vychovávat že takhle tedy ne. Mě se to stalo a řeknu vám, nic moc. Od té doby si vždy říkám, že když mě někdo předjíždí třeba 180 km/h že třeba fakt někoho veze a nesnažím se ostatní vychovávat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...