Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Krbová kamna v bytě - Co vše je potřeba a jaké vybrat ?


venomcz

Recommended Posts

Všem přeji dobré ráno.

Chceme si pořídit do bytu 2+1 ( cihlová bytovka ) krbová kamna . Každý byt má dva komíny. Jeden na kamna ( volný ) a druhý na plynový kotel ( zabraný ) .

Je k provozu kamen zapotřebí souhlas domovníka či sousedních bytů ? Nebo stačí jen povolení od kominíka a následná revize ?

 

K výběru kamen , na co se dívat ? Rozměr komínu je jedna věc ale důležitý je i výkon , který nemusí být až tak velký na 2+1 ?

Přemýšlíme taktéž o výměníku  . je voda poháněna čerpadlem navíc nebo to zvládne plynový kotel ??

 

Díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kolik mas výměru metru?jsou na to tabulky,ale myslím ze bohaté ti budou stačit kamna 1,5-3.5 kW....

Příprav se ale na větší prašnost a častější malování cca 1x 2 roky místo 1x 5 let dan za teplo...

Vim o čem mluvil před 4 roky jsem je dával ale v rod.domkucca 120m2....

Koukej ,aby kamna mela terciální spalování...tj.ze horké plyny při hoření nejsou odváděny do komína,ale jsou vhaneny znova do ohniště kde shoří=větší účinnost spalování.....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Být má 66m²  . Na tu prašnost hodně lidí nadává ale za to hodně lidí říká že s tím problémy nemají , že záleží na kamnech a co se v nich spaluje . 

já právě potřebuji poradit , jaké vybrat a zda jít do toho výměníku nebo ne . 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V první řadě bych nehovořil o pořízení nových kamen ale výměně stávajících... aby se Ti z toho papírově nestala změna způsobu vytápění bytu, na to je potřeba stavební povolení.... a ve velkých městech už dneska tohle neprojde. V Zubří to asi bude dost jedno :-)

 

Kamna logicky prašnost a nepořádek zvýší - už jen to že manipuluješ s dřevem které se za roky vysychání zaprášilo a potom z popelem co z toho zbyde. Ale není to tak tragické, nesmíš být lempl a při vymetání rozhánět popel všude :-) Počítej s tím že s tím je víc práce, dřevo se samo nenanosí, musíš ho někde v suchu uskladnit atd...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

CHarlie 1 : 

 

byt vytápím plynem ( plynové kotel ) který bude teď nový , kondenzační . 

Výměník - stejně budu topit jen když bude fakt zima a bude to hlavně na tu pohodovou domácí atmosféru . Takže stále nad ním pochybuji .

Mám přístup ke dřevu ale zkusím i jiné alternativy ( lisované brikety apod - je teď toho fakt hodně ) 

 

Vvitty: stávající nejsou , budu kupovat nové a dělat přípojku na původní komín , který je tam už desítky let - proto to musí povolit kominík . Byt bude nadále primárně vytápěn plynem .

Dřevo skladovat mám kde a je mi jasné že kolem toho bude nepořádek , když se bude nosit do bytu ,přikládat apod . Proto bych raději volil taková kamna , kde toho popela bude co nejméně a to je i otázka volby paliva .

Proto jsem založil toto téma abych se s Váma pobavil o volbě vhodných kamen a taktéž paliva .

Když jsem si to počítal tak 3kw mě budou určitě stačit . Musím ještě vybourat ve zdi díru , kde mám momentálně zabetonované okénku do komínu a změřit jak je velké .

 

teď mají reklamu na tyto : http://www.mountfield.cz/krbova-kamna-hartola-2kam1091

co si o tom myslíte ? 

Upraveno uživatelem venomcz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To je fuk, že se tam dvacet let netopí a žádná kamna tam nebyly. Ty prostě tvrď že tam byly a rozpadly se a teď místo nich dáváš nová. Neřeš že topíš plynem. To k administrativě. Ono také záleží zda to je byt v osobním vlastnictví a nebo třeba nájemní či družstevní byt.

Jestli to ale chceš jen pro ten pocit, tak si kup plynový a nebo lihový krb a máš to jednodušší.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak píše MotoMoto všude tvrď že se Ti starý kamna vysypali a jen jsi koupil nové. Jinak myslím si že na ten účel který píšeš přitopení  když bude zima a na udělání atmosféry je úplně zbytečné řešit výměník akorát by to celou akci prodražilo a zbytečně technicky komplikovalo. Sežeň kamna s terciálním spalováním ty budou dostatečně účinné a budou vyhovovat. Dále si pořiď vysavač na popel neudělá tolik bordelu při vybírání popela. A pod kamna udělej buď kus dlažby nebo něčeho podobného aby jsi měl tvrdo pod kamny kvůli úklidu i z bezpečnosti kvůli žhavému z ohniště při přikládání.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobře díky za rady . Byt je můj v osobním vlastnictví .

Můžeš mi Veno doporučit nějáká kamna okolo těch 3kw s terciálním spalováním ?

Udělám pod ně dlažbu to je jasné a o vysavači jsem taky přemýšlel . Možná na to nechám starý a ženě koupím nový a bude .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kup vysavač na popel, je to takový kýbl a navrchu je ve víku ta strojovna. Do toho kýble se vejde popel  třeba za 3 - 4 zatopení a možná že dokáže brát i vlažný popel. To normální vysavač nezvládne. Kamna nevím naši mají tyhle https://www.eva.cz/zbozi/59104/kamna-krbova-tim-sistem-diana-ii-cerna/ akorát jinak barevný ale ty jsou pro Tebe zbytečně silný. 

Upraveno uživatelem Vena garážmistr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

mluvíš o krbových kamnech, co pořídit spíš něco takového (viz obrázek)

 

post-48033-0-57697500-1441049096_thumb.j

 

Tyhle konkrétně jsou příliš výkonný, ale něco v menší verzi. Nemusíš pak bourat nic do zdi, jen uděláš dlažbu a foukneš tam napojení do komína. Topí to krásně do "všech stran". Já po tom, co jsem o tohle zavadil (má to kamarád), tak na nějaký krbovky prdim :D

 

 

Upraveno uživatelem morepower
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo ale cena je někde jinde...:-)

Vysavač popela s motorem zkušenosti...po 3-4 vysávání se ucpou filtry ve filtrační vlozce a vysavač vůbec nevysava....

Jsou 2 možnosti vyčištění vyfoukat vzduchem,ale neskutečný bordel nebo vystrikat hadici....

Už bych to nikdy nekoupil,daleko lepší je průmyslový vysavač kde bordel jde do papírového pytle,čistší údržba....

Nebo mít centrální vysavač to je nejlepsi reseni ,ale finančně někde jinde....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vysavač na popel - špatně filtroval a foukal prach do pokoje.

 

Doporučuju kamna nabo krbovou vložku "bezroštovou". Je to způsob topení dřevem, kdy ráno zatopíš a pak už nepřikládáš, večer zase zatopíš a nepřikládáš. Během asi hodiny po zatopení odhoří plyny z dřeva = žluté plameny. A až jsou modré plamínky, nebo žádné, potom uzavřeš sání, takže teplo neutíká do komína a žhavý popel tam celý den v kamnech topí. Nepřikládá se.

A hlavně se nevybírá popel - popel vybírám jednou za 2 měsíce - z kubíku dřeva je kýbl popele.

Je fakt, že mám kachláky, které akumulují a drží teplo. Ale prodávají se i krbové vložky - hledej "bezroštové".

 

Je to málo známý a málo používaný způsob topení, velice ekonomický, čistý bez popele a málo pracný. Bohužel nikdo ho nezná, ani kamnáři.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidám se Oldovi.

Více než o krbových kamnech bych na Tvém místě uvažoval o krbové vložce. Pokud máš místo pro kamna, tak bude i místo pro obezdění vložky. Kromě výhody, kterou popisuje Olda, je tu ještě také estetika. Skryjí se roury a vytvoříš si i slušný prostor pro uložení dřeva podle vlastních představ - nebo představ manželky :aut . A má to ještě jednu výhodu, Olda si chválí "Kachláky", ale i cihla má docela slušnou tepelnou setrvačnost.

Takto jsem to řešil já a plynový kotel používám jen pro ohřev TUV a temperování. Krbová vložka v pohodě vyhřeje celý domek cca 400m2. Pravda tomu jsem podřídil i výkon 12kW. 

A ještě něco - ten pohled a pohodu při pohledu na plápolající krb nenahradí ani 3D PlasmaTV.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na krbovou vložku bych ale už potřeboval stavební povlení protože to zasahuje do konstrukce domu a s tím i spojený posudek statika pokud se nepletu. U krbových kamen nic neřeším , jen kominíka , který mrkne na komín a řekne zda je možné krb napojit či ne. Pak jednou za rok provede revizi .

 

V sobotu mám domluveného kominíka . Mrkne na komín a uvidí se. Pak jen vybrat kamna , firmu co mi vyřeže pod kamny plovoučku a položí dlažbu a nakonec napojí komín.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud vlozku nebudes zasekavat do zdi ale pouze oblozis venku tak to zasah neni. Ale porad plati to o zmene zpusobu vytapeni, takze jen vymena starych za nove :-) Ze jsi je dvacet let nepouzil a vlastne Ti je uz asi nekdo z bytu ukradnul neni podstatne... :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo ale cena je někde jinde...:-)

...

jestli to je reakce na ta litinová kamna, tak cenově začínaj kolem 4-5tisíc a už za ty prachy vypadaj dost dobře

 

....

 

Doporučuju kamna nabo krbovou vložku "bezroštovou"......

 

.....Je to málo známý a málo používaný způsob topení, velice ekonomický, čistý bez popele a málo pracný. Bohužel nikdo ho nezná, ani kamnáři.

 

to zní velmi dobře ! díky za tip  :super

 

není škoda, že nevidíš plameny? 

 

---

jinak musím znovu říct, že krbový kamna ani vložka mi ve srovnání s "normálními" kamny z litiny nepřijdou lepší :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám krb, ale kdybych mohl měnit tak bych dal kamna. Hřejí větší plochou a dneska jsou i kamna krásná. Krb jsem vždy chtěl ale hned bych měnil.A k tomu zplynování dřeva, je to fajn, ale...

musíš stále zatápět. A hlavně musíš super aspoň tři roky vyschlé tvrdé dřevo jinak máš smolíka.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

MotoMoto: Dovolím si s Tebou poněkud nesouhlasit. Krbová vložka je co plochy téměř shodná s kamny. Těsně obezděná navíc ohřívá i stavební materiál - tady ale rozhoduje druh a jeho tepelná vodivost - jiná je u cihly a jiná je u např. Ytongu a samozřejmě také tepelná setrvačnost. Já mám litinovou krbovou vložku a za kamna bych rozhodně neměnil.

A co se týká dřeva: Zase je to o tom jaké používáš. Buk, dub opravdu potřebuje dost času na vyschnutí 2 roky minimum. Bříze stačí jedno léto jako třeba letošní, nicméně ta hoří i čerstvě uříznutá.

Co se týká stavebních úprav:

Byt (jak píšeš) máš v soukromém vlastnictví nicméně objekt je patrně nějaké SVJ nebo družstvo..., ale stavěn byl s předpokladem lokálního vytápění (komíny) tedy podlahy jsou pro tuto variantu počítány. Je tedy zcela bezpředmětné zda umístíš do prostoru u komína např. (pokud sáhnu do minulosti) 250 kg "Clubovky" nebo třeba 150 kg "Petry" Z hlediska statiky je to zcela "mimo mísu". Co se týká způsobu vytápění - je to jen jako doplňkové, takže taky o ničem.

Na co je třeba opravdu dát VELKÝ pozor, je samotný komín.

V první řadě je vyvložkování průměrem min. 130mm ideálně 150mm. Jinak řečeno průměr vložky musí být minimálně stejný jako je vyústění kamen či vložky. Další důležitá veličina je TAH komína to by měl zjistit kominík a doporučit řešení aby nedošlo k tomu, že kamna budou místo do komína kouřit do místnosti.

A poslední poznámka co se týká prašnosti nebo celkově znečištění:

Daleko větší "Binec" než kamna udělají třeba cigarety - tedy pokud se v domácnosti kouří - záclonami počínaje malováním konče.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...