Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Potrefení zaparkovaného auta - lísteček za stěrač = újezd od DN za 7 bodíků???


Medvěd

Recommended Posts

Ahoj. Včera se ke mně od kamaráda u piva dostala informace, která mi vrtá v hlavě skoro celej den.

Začnu poněkud zeširoka - v sobotu ráno jsem zjistil, že mám na mé 306ce promáčklé pravé přední dveře. Samozřejmě se dostavil vztek - ten ale zmizel po té, kdy jsem objevil za stěračem lísteček s omluvou a tel, číslem. Pána jsem kontaktoval a on dnes podal oznámení o škodní události - potud je to vlastně pohádka se šťastným koncem.

Včera jsem ale seděl v hospodě s kamarádem a ten mi oznámil, že pán má vlastně štěstí, že mi jeho oznámení stačí - že ON prý měl nedávno podobný šťouchanec, který chtěl řešit podobně (lístkem za stěrač), ale že ho zastavili chlapi z blízké autoškoly, ať neblbne a buď prozvoní zvonky u baráků poblíž a pokusí se najít majitele potrefeného auta nebo ať volá policajty. Že prý, když u nehody není přítomen majitel druhého vozu, tak je to bráno jako škoda třetí osobě (podobně jako např. poškozené svodidlo) a tam je ze zákona povinnost hlásit jakoukoli škodu bez finančního limitu. V případě nenahlášení se prý lístečkem za stěračem této povinnosti nelze zbavit a je to jako újezd od nehody s taxou až 7 bodů!!! Myslíte, že je to správný výklad??

Osobně jsem velice rád, že mám viníka mých prohnutých dveří a domnívám se, že kdyby to fakt mělo fungovat tak, jak kamarád popsal, tak se s podobnými lístečky můžeme rozloučit a těch faktických újezdů ještě násobně přibyde (i když na rovinu nevím proč bych se po člověku, co mi sice orval auto, ale má snahu se k chybce postavit čelem, měl ještě chtít vozit - ale je fakt, že ne všichni jsme stejní ....)

Upraveno uživatelem Medvěd
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Neznam co pravi o tomto zakon, na to jsou tu jini a povolani, mysleno v dobrem. Ale ciste z lidskeho hlediska se samozrejme dotycny zachoval jako poctivy clovek. Skoda, ze takovych je malo...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

já pamatuju na vtip, kdy chlápek nabourá auto, lidi čuměj, chlápek vyndá z kapsy lístek a tužku a píše:" všichni, co na mě koukají, si myslí, že vám píšu svoje jméno a telefon..."

-----------------------------------------------------

ale jinak si myslím, že chlap se zachoval poctivě a jako s takovým bych s ním jednal.

 

Stalo se mi taky, že mě naboural náklaďák při couvání, ale lístek sem za oknem neměl.

parchanta sem si našel na kamerách, vypátral jeho jméno a chtěl se s ním dohodnout. on se ze začátku tvářil mile a souhlasně, ale ve finále to byl jenom ****** a já se spálil.

kroutil se jak had a když sem potom zavolal k němu do firmy, tak sem se dozvěděl, že ****** je opravdu zmrdem a i tý firmě udělal nějakou škodu, tak mu dali sbohem.

Firma se ale zachovala dobře, protože byla nehoda způsobena jejich autem a celá událost se vyřešila během tří dnů k mé spokojenosti.

Takže po týhle zkušenosti musím ocenit pána z medvědího příběhu (teda pokud bude mít vše dobrý konec)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Po diskuzi v jiné skupině se mi dostalo několika ujištění, že OPRAVDU v tomto případě lísteček nestačí, že se OPRAVDU MUSÍ volat PČR a že, pokud bych chtěl dotyčnému, který mi dal za stěrač lísteček s kontaktem, udělat problém, tak stačí oznámit ho na PČR a je OPRAVDU bez not. Docela síla

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

...i když na rovinu nevím proč bych se po člověku, co mi sice orval auto, ale má snahu se k chybce postavit čelem, měl ještě chtít vozit - ale je fakt, že ne všichni jsme stejní ....)

:potlesk:super

budme radi ze dobri ludia este su, dufam ze ich bude pribudat :yes

co sa oficialneho vykladu tyka, u nas neviem ako u Vas, sa hlasi skoda od urcitej ciastky pokial nedoslo k zraneniu osob alebo skode na verejnom majetku.

 

u nas hovori zakon nasledovne, predpokladam ze zladeny so smernicami EU (nieco podobne bude aj u Vas asi ):

 

Podľa § 64 ods. 1 zákona č.  8/2009 Z. z. o cestnej premávke (ďalej len „zákon“) sa za dopravnú nehodu považuje udalosť v cestnej premávke, ktorá sa stane v priamej súvislosti s premávkou vozidla a pri ktorej:

  • sa usmrtí alebo zraní osoba,
  • sa poškodí cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie,
  • uniknú nebezpečné veci alebo
  • na niektorom zo zúčastnených vozidiel vrátane prepravovaných vecí alebo na inom majetku vznikne hmotná škoda zrejme prevyšujúca jedenapolnásobok väčšej škody podľa Trestného zákona, čo predstavuje približne 4 000 EUR.

V ostatných prípadoch sa jedná o škodovú udalosť, pri ktorých nie je povinnosť tieto hlásiť dopravnej polícií.

 

edit:

tak som si to nasiel aj ako to funguje u Vas:

Kdy nemusíte oznámit policii dopravní nehodu?

Dle novelizované právní úpravy již nemusí řidiči oznámit policii takovou dopravní nehodu, při které vznikne jen hmotná škoda na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí, která nepřevyšuje částku ve výši 100 000,- korun.

 

http://www.policie.cz/clanek/or-svitavy-zpravodajstvi-jak-se-zachovat-pri-dopravni-nehode.aspx

co je ale zvlastne ze predsa len sa to tyka aj skody (zrejme akejkolvek) vzniknutej na majetku

policii volejte vždy, pokud při nehodě dojde k jakékoliv škodě na majetku třetí osoby například k poškození zaparkovaného vozidla, oplocení rodinného domu, náraz do sloupu veřejného osvětlení apod.

 

tak si vyber, no v tvojom pripade zrejme sa policiu volat malo, kedze nebol pritomny majitel poskodenej veci ;)

 

ale vyriesili ste to takze skoda nad tym lamentovat, kedze zakon treba odcitovat. kazdy sa musi zachovat najlepsie ako vie :super

Upraveno uživatelem Marcel00
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Par. 47 Zákona:

 

(1) Dopravní nehoda je událost v provozu na pozemních komunikacích, například havárie nebo srážka, která se stala nebo byla započata na pozemní komunikaci a při níž dojde k usmrcení nebo zranění osoby nebo ke škodě na majetku v přímé souvislosti s provozem vozidla v pohybu.

 

(3) Účastníci dopravní nehody jsou povinni

b) oznámit, v případech stanovených tímto zákonem, nehodu policii...

 

(4) Dojde-li při dopravní nehodě k usmrcení nebo zranění osoby nebo k hmotné škodě převyšující zřejmě na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí částku 100 000 Kč, jsou účastníci dopravní nehody povinni

a) neprodleně ohlásit dopravní nehodu policistovi,

 

(5) Povinnost podle odstavce 4 platí i v případě, kdy při dopravní nehodě

a) dojde ke hmotné škodě na majetku třetí osoby, s výjimkou škody na vozidle, jehož řidič má účast na dopravní nehodě nebo škody na věci přepravované v tomto vozidle,

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to opravdu tak.

Stalo se mě. Uhýbal jsem autobusu a zrušil jsem zrcátko u zaparkovaného vozidla. Potíž, ale co, nejsem hovado a zákonnou platím. Zavolal jsem na 158 a nahlásil problém.

Vyhodnotili to jako drobnou nehodu. Mě to sice stálo 200,- bez bodů ale poškozenému to moje pojišťovna uhradila v plné výši.  PČR z toho sice není právě nadšená (škoda za pár šupů), ale pokud není poškozený přítomen, tak se opravdu policii vyplatí zavolat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Byl jsem svědkem podobné události. Kořen s dodávkou nacouval do zaparkovanýho auta. Chvilu stál (asi přemýšlel co dělat) a pak dal za 1 a odfrčel. Ani se nešel podívat jestli on nemá něco rozbitýho.

Zachoval jsem se jako "správný občan" a dal za stěrač naboranýho svoje číslo a pokud to chce řešit tak dám RZ viníka.

Druhý den paní volala. Nadiktoval jsem RZ. Asi za týden volalo skryté číslo PČR a jen si ověřovali jestli to jsem případně ochoten dosvědčit.

Za 14 dní už tam auto stálo opravený. Viník se asi přiznal.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zajímalo by mne, pokud by vozidlo bylo zaparkováno proti předpisům (tedy podle vyhlášky méně než 5m před přechodem, případně v křižovatce, v nepřehledném vrcholu, v připojovacím nebo odbočovacím pruhu, na šrafování nebo nástupním ostrůvku, no nechce se mi jmenovat všechno...) , jestli řidič zaparkovaného vozidla může být označeno jako viník nehody? Nemáte někdo nějakou zkušenost?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nebude označen jako viník. Maximálně dostane pokutu za "svůj" přestupek,  protože ano on se sice dopouští přestupku ale to z tebe nesnímá povinnost věnovat se řízení tak abys neohrozil nebo neomezil někoho jiného.

 Jako příklad co se stalo kolegovy. Někteří to tam možná znají v Ocelářské těsně před terminálem MHD (českomoravská) je odbočka doprava dnes je obousměrná. Svého času tam byla místní úpravou zřízená jednosměrka a jezdilo se jen od Ocelářské podotýkám že tam nebyla značkami upravená přednost. A kolega jel do terminálu a z té jednosměrky na něj vylítnul maník s dodávkou a bouchlo to. PČR sedí jen asi 20 metrů od toho místa takže tam byl v tu ránu místní a že by to mohl sepsat ale musel si zavolat nehoďáky protože to neuměl rozřešit.  A nakonec dostali vinu napůl autobusák mu měl dát přednost protože dodávka přijížděla zprava dodávkář sice jel v protisměru ale to byl lehčí přestupek než nedání přednosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jojo.. Je to tak. Jistě někteří znáte  tu ulici kolem Slavie. Kdysi bývala hlavní, dnes už dlouho nikoli. Na pravouo stranu jsou mraky uliček. Jednosměrky. Většinou jedna tam a druhá zpět. Platí přednost z prava, křižovatky bez označení hlavní. A teď: Z jednosměrky vycouvá, nebo vyjede v protisměru auto. Dojde k nehodě. Oba se dopustili přestupku vedoucího k nehodě a i škoda půjde napůl rovným dílem. Nedání přednosti v jízdě z prava jeden a jízda v protisměru, případně vycouvání z jednosměrky druhý.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dave_k, no tys ho normálně prásknul !?!

 

 

A? Co s takovym zmr**m

Kdyz naposledy podobnej frajer naboril auto v obchodaku a pak nenapadne preparkoval o kus vedle a sel nakupovat tak jsem udelal totez.

Upraveno uživatelem Vvitty
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jojo.. Je to tak. Jistě někteří znáte  tu ulici kolem Slavie. Kdysi bývala hlavní, dnes už dlouho nikoli. Na pravouo stranu jsou mraky uliček. Jednosměrky. Většinou jedna tam a druhá zpět. Platí přednost z prava, křižovatky bez označení hlavní. A teď: Z jednosměrky vycouvá, nebo vyjede v protisměru auto. Dojde k nehodě. Oba se dopustili přestupku vedoucího k nehodě a i škoda půjde napůl rovným dílem. Nedání přednosti v jízdě z prava jeden a jízda v protisměru, případně vycouvání z jednosměrky druhý.

Pokud máš na mysli Vladivostockou, tak ta naopak už dlouho hlavní je, a naopak předtím dlouho hlavní nebyla.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...

Jojo.. Je to tak. Jistě někteří znáte  tu ulici kolem Slavie. Kdysi bývala hlavní, dnes už dlouho nikoli. Na pravouo stranu jsou mraky uliček. Jednosměrky. Většinou jedna tam a druhá zpět. Platí přednost z prava, křižovatky bez označení hlavní. A teď: Z jednosměrky vycouvá, nebo vyjede v protisměru auto. Dojde k nehodě. Oba se dopustili přestupku vedoucího k nehodě a i škoda půjde napůl rovným dílem. Nedání přednosti v jízdě z prava jeden a jízda v protisměru, případně vycouvání z jednosměrky druhý.

 

 

Podle mě mícháš dvě věci dohromady a smíchal si to i s tou třetí na kterou byl původně dotaz.

To že to někde vyřeší poněkud v rozporu se zákonem a účastníci si to nechají líbit je bohužel fakt.

Na křižovatce platí standardní pravidla.

a) policajt

b) semafor

c) značky

d) přednost z prava

e) právo silnějšího.

Primárně se řeší dopravní nehoda, kde se (a teď zjednoduším) řeší zhruba v tomhle pořadí.

a) kdo měl na křižovatce přednost.

b) mohl ten co přednost dává přednost skutečně dát, nebo jsou to další okolnosti ?

b) kdo mohlo středu zabránit a případně jak.

U soudu se pak případě řeší škoda a zdraví, protože když se někdo v autě nepřipoutá ty do něj drcneš a rozfláká si hlavu o sklo, tak je to jeho problém. (zjednodušeně), protože jinak by se akorát leknul.

 

Případ 1)

A to je přednost v křižovatce, i když někdo jede z jednosměrky protisměrem.

Nezáleží na tom, jestli jede protisměrem, nebo má růžový auto, nebo je úterý, nebo duben.

Platí pravidla.  

Je to blbý, ale je to tak.

 

Případ 2)

A to je to co řešíš ty.

Protože do té křižovatky couval, platí „§ 24 Otáčení a couvání“. Takže to má s plnou parádou.

Nikdy necouvejte jednosměrkou jinak, než k zaparkování.

Případ 3)

A tím to původně začalo.  To je situace, kde je zaparkované auto v rozporu se zákonem možnou příčinou dopravní nehody.  Ono to auto tedy nejede, takže tu nehodu primárně nemůžu způsobit, ani té nehodě nemůže zabránit. Ale může být příčinou související škody.

Tady si nejsem tak jistý, protože to je opravdu nejednoznačné a v praxi (i na tomhle fóru) se řešilo mnoho takových věcí.

Na první pohled to třeba vypadá jasně a když se nad tím zamyslíš, už to není ono.

Upadne ti z auta za jízdy kolo.  (Byla velká díra v silnici a byla to hrozná rána)

Zastavíš, ale je to za zatáčkou, kašleš na trojúhelník, protože se nechceš nechat přejet a vůbec seš trochu asociál a taky seš zrovna rád, že si to přežil.

a) První auto přejede to kolo a rozmlátí se.(To budeš platit ty ?)

b) Druhé vyjede ze zatáčky a napere to do tebe, protože si nebyl označený. (To budeš platit ty ?)

 

Někdo si skočil jenom koupit cíga, tak zastaví v druhé řadě. Přiženou se hasiči aby tě vystříhali z auta a protože se těsně nevejdou odřou jedno auto, ale je to auto naproti a ne to s tím borcem co je v trafice. Tak kdo za to může?

Teda kdyy to bylo na mě tak z ato všechno komplet může správa komunikací...

Když blbě parkuješ v křižovatce a snižuješ výhled, má si každej kdo přijede zjednat někoho, kdo mu ukáže, nebo zastavit a zavolat policii ať tě odtáhne, nebo co myslíš, že se bude dít ? :D

A to je jen příčina nehody.  Samozřejmě, když pak řeknou, že za to nemůže to auto co blbě parkovalo, ale napůl ten co vjel do křižovatky, když neměl náležitý rozhled a napůl ten co jen sice po hlavní ale 70 místo 50… stejně dostaneš flastr za blbé parkování.

Jenže tohle všechno pak ještě souvisí s tím, že někde se parkuje sice v rozporu se zákonem, ale je to bezpečné a někde je to v rozporu se zdravým rozumem a měli by za to brát i očkovací průkaz a zavírat za veřejné ohrožení.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...