Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

106 - bouchání pod kapotou


moby78

Recommended Posts

Zdravím,  chci teď vyřešit u mé 106ky menší problém, který už 2 měsíce odkládám. 

Stává se mi, že po rozjezdu mi po přejetí sebemenší nerovnosti začne pod kapotou něco dost bouchat. Slyším to v prostoru za volantem, bouchá to i do volantu. Něco jako by pod kapotou měly všechny díly vůli a všechno tam poskakovalo.

Zpozoroval jsem, že teď ve vedrech mi to dělá jen ráno. Odpoledne je auto vyhřáté a neslyším to.

Před měsícem mi to prphlížel známej, našel jen vůli v pravém spodním čepu. Ale to bych řekl, že tím to nebude. Na obou stranách mi jeden machr před 4 lety čep přivařil k ramenu .. a v tom pravém mám vůli několik let a stk to vždy prošlo.

 

Nemohlo by to dělat ložisko u tlumiče? Když to začalo, tak jsem cítil odpor při otáčení volantem, ale to už je celkem ok.

 

Díky.

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na obou stranách mi jeden machr před 4 lety čep přivařil k ramenu ...

 

Machr?  :o

 

Na předku u 106, bouchají, čepy, silentbloky - přední/zadní, uložení stabiku - vnitřní/vněší. Pak samo čepy řízení. Ale asi bych začal komplet repasí ramen (vyjde to na pár stovek), a pak případně hledal dál :myslim

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když jí miluješ, není co řešit ;) Tak jezdi, dokud ti něco neupadne. Třeba těhlice s kolem z toho přivařeného čepu :aut

Repas ramen se dá v pohodě udělat doma - stačí nějakej menší lis ;) Nevím, kolik se 106 najezdíš, ale co mám já zkušenost, tak na tankodromech kolem Prahy a v Pze to po repasi dá tak 30-40tis a můžeš to dělat znovu :(

Upraveno uživatelem MJSytic
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nestraš .. :-)  Najeto přes 160t. (čert ví, jestli to někdo někdy nestáhnul), peněz spolkla víc než dost, ale už 6 měsíců vše v poho, až na to bouchání. Jezdím s ní tak 15t.km/rok, 2x měsíčně Liberec - Praha.

 

Můžu mít od bratrance za 25t. v pěkném stavu Opela Astru r. 98, 1.6l, ale je to třídvéř (což mám i teď), a bere si min. 7l v etahnolu (má přestavbu)  a od 8l v benzínu.

 

Ne že bych si nemohl koupit něco mnohem lepšího, ale radši to dám do hypotéky, než do plechovky, ve které trávím většinou tak 40min. denně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak chceš odstranit závadu a nebo ne? Náhradní díly zadarmo nejsou. A hlavně, není důležité, jak je auto staré a kolik má najeto, ale mnohem důležitější věc je ta, jak se k němu člověk chová. Pokud tedy nechceš investovat do 106, tak si kup Opel Astru, jak píšeš. A nebo využíj jinou dopravu. Není ani uvedeno, jaký motor ma 106.

Syn má 106  1.0i 37 kW,  br.v. 1997 a je jako nová. Jezdí sní nejen krátké trasy cca 40 km, tak i dálky Brno a pod. Je to o tom, jaký kdo má přístup k autu.

Ohledně závad na tvé 106, tak je uvedeno předchozích příspěvcích.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 měsíce později...

Tak nakonec jsem zůstal věrný 106ce. Poslední problém, co mi zůstal, je to bouchání. 

 

Je tu nějaký šikula, co si rád hraje se 106kami a bral by jako výzvu, zjistit, kde to bouchá a odstranit to? Nemyslím metodou pokus omyl ...

 

Jsem z Liberce, tak do okruhu cca. 100km. 

 

"Můj" mechanik to nejdřív odhadoval na čepy, pak na tlumiče (nic se neměnilo), a když jsem pak byl se spojkou jinde, tak jsem jim o tom bouchání říkal. Zkoušeli ve dvou se na to podívat (jeden točil volantem, druhej něco držel vedle motoru - tyč řízení?) a že prý možná něco s řízením, ale že si nejsou jistí .. 

 

Zvláštní je, že v létě to ve vedrech skoro vůbec nebouchalo a když jedu delší trasu, tak se to většinou zklidní. Za studena to dělá skoro vždy. 

 

Přemýšlím, že si půjčím kameru a zkusím to nahrát. Na mobilu všechny zvuky splývají.  Každopádně si toho všimli lidi, co se mnou v poslední době jeli autem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem byl teď u známého na STK. Mám volnější převodku řízení a pravý svislý čep mám do června, kdy mám technickou,  nechat vyměnit.

Jinak auto bez vad.

 

Udělali jsme kratší okružní jízdu. Moc to zrovna nebouchalo, ale slyšel to. Asi mám nevyvážená kola (hýbe mi to s volantem), takže až je vyměním za nová, vyvážená zimní, co už mám připravené, tak poslechnout, co to udělá. Dál mám nechat promazat kloub poloosy, a pokud se to nezlepší, tak to bude něco, co mi tam naráží do řízení. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 6 let později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...