Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Vypouštěcí šroub - prolis


lionit

Recommended Posts

No prave som to spravil a funguje to bezproblemovo ako som pisal na forume 308 motor 1.6 vti ,spotreba oleja. Preco spraviil taku blbost neviem a nevie to ani chora hlava, ktora to vymyslela. Ako napriklad ziadne spiatocne osvetlenie. Zrejme pozral zle upravene jedovate zaby.

Mal som viacero aut, jazdim aj po polnych kamenistych kolajovych cestach, ale este sa mi nikdy nestalo ze by som srob odtrhol.

Upraveno uživatelem minimaxa
Smazány prázdné řádky pod textem.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 28. 1. 2017 at 22:23, Relaxcz napsal:

Úpravu vany "jako" na videu v prvním příspěvku, dělají v Citroenu Hodonín. Oslovil jsem asi 15 autorizovaných servisů a bohužel jsou asi jediní v republice. KnowHow neznám, ale koukal jsem na to po dokončení. Moc hezká práce.

tak jsem si s nima dnes dopisoval (Citroen Hodonín) a nakonec zjistil, že úpravu odtoku vany bez demontáže vany z motoru provádějí jen v rámci servisní prohlídky, nebo u výměny oleje v motoru (JINAK NEE !!), cena 3044 Kč s DPH za úpravu vany, včetně oleje 5W30 Total a olej. filtru , takže kdo má zájem...:)(samozřejmě objednat předem!)

osobně jen proto do Hodonína nepojedu, navíc mám 3000 KM po výměně oleje :(, ale tím směrem celkem jezdím, tak to vidím uskutečnit nějak k podzimu

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já to měl v rámci garančky a těch skoro 700Km jsem tomu dal. S vlastním olejem mě to stálo 2000 Kč. Ale s Citroenem..... Jak se postaví k bratru se lvem ve znaku, to si musíte domluvit.

Upraveno uživatelem Relaxcz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...

Doplňuji fotky vypouštěcího šroubu po úpravě. Foceno mobilem a přisvětleno.

Do motoru se vešlo 4.3l nového oleje- na dvakrát. Měrka byla plná při cca 3.5 litrech, pak protočení motoru a dolití na rysku.

IMG_20170325_074530.jpg IMG_20170325_111732.jpg
 

Upraveno uživatelem Relaxcz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak on ten zapuštěnej šroub do vany má svoje opodstatnění.....nelze ho potom poškodit pokud vanou vezmeš nějakej násep či vyvýšení když to přejíždíš.....tím vylisováním ho máš venku a okamžitě ho poškodíš když cokoliv vezmeš.

Osobně mám obyč zahnutou kovovou trubičku kterou po vypuštění oleje strčím do vany a vytáhnu velkou žanetkou zbytek oleje...celkem v pohodě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No já mám na 308 taky zapuštěnej, ale ten argument se zatržením o překážku u mě neobstojí, pod vanou je ještě dekl. Co mě taky štve, že inženýři udělali v deklu nějaké díry možná kvůli chlazení nebo já nevím kvůli čemu, ale na vypoštěcí šroub zapomněli. Což je na prd při výměně a podruhé, pokud vám jako mně začne protíkat olej přes povolenej napínák rozvodů a zjistíte to, až je celej ten kryt plnej oleje, protože do té doby je pod autem sucho...

Poslední výměnu jsem si dělal sám (teď mě čeká další) - nechal jsem to vykapat cca 2 hodiny přes oběd a před zavřením šroubu ještě dle rady nalil trochu nového oleje, aby vytlačil ten starý. Opravdu ještě nějaký ten špinavý vytekl. Suma sumárum po samodomo výměně byl ten olej nejčistší za celou dobu, co to auto mám (samozejmě kromě nového stavu). Ještě mě napadlo motor při výměně protočit, jako to dělám u motorky, ať všechen ten špinavej olej vyplive. Ale zrovna u tohohle motoru s hydraulickým dopínáním řetězu si to teda netroufnu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jestli "ano" tak to je pak radost takový stroj koupit...

Ozzy a jak to vypadá, když ten kryt motoru nesundáš? Jenom strčit ruku nad kryt, abys vyndal šroub a ještě tam mít něco na olej, to si těžko představím. Já mám plast a sundavám ho. A už vím, že při příští výměně musím zkrátit šrouby, jinak po zimě utrhnu ty nasuvací matky, jak jsou narezlý.

Upraveno uživatelem Relaxcz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nemám ještě fotku, letos vyfotím u výměny, ale nejprve si povolím šroub na vaně o cca 2 otáčky,  vsunu pod vanu nízkou nádobu--udělal jsem si z pozink. plechu-- (auto nezvedám) a rukou povolím šroub až spadne do nádoby, pak vyměním filtr, vylovím šroub :) a dám ho zpět do vany, naleju olej, zkontroluju a finito, mám XTR a plechový dekl origo z výroby

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Relaxcz: A co si myslíš, že se asi stane? Třeba u Feldy blahé paměti byla zpětná klapka olejového vedení součástí filtru, takže po výměně oleje se vždy startovalo "na sucho" a motor se uklidnil až po cca 2-3s, do té doby běžel bez oleje. A nemyslím nechat motor běžet, ale protočit! U mojí motorky (jednoválec) je jedno zmáčknutí startéru rovno jedné otáčce motoru, tedy půl cyklu. Otáček dáš cca 5-6, přičemž s menším množstvím oleje jsou ty poslední dvě. Nedokážu si představit, jak bych tím mohl motoru ublížit. Při prvním startu z výroby ten motor startuje úplně "na sucho", než si natáhne olej z vany.

Běžně se ve specifikacích motorových komponent uvádí, jak rychle po startu je třeba je začít mazat, třeba u tureb je to obvykle do 4s, ale v viděl jsem i 8s. Plus jak už píšu, nemám na mysli motor spouštět, ale jen protočit, což jsem u auta ještě nikdy nezkoušel.

Ozzy: Když olej protočíš ráčnou, tak pak taky startuješ bez oleje... Čímž tě ale nerozporuju, normálně startovat s rizikem, že to chytne, bych si zvláště u tohohle motoru netroufl - jak už píšu výše. To bych si dokázal představit ještě právě u zmiňované Feldy, nebo podobného "historického" peklostroje s robustní mechanikou.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no já to myslel tak, že když protočím motor ráčnou, abych vytlačil všechen olej z motoru, tak po nalití nového oleje bych měl zase párkrát protočit motor ráčnou, aby nasál nový olej do mazacích míst :myslim

ale je to stejnak jen teorie, podle mě je celé točení motorem ráčnou zbytečné, důležitější je měnit olej dříve, než dnes doporučených 30 tisíc KM ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo takhle, tak to mě nenapadlo:)

Souhlasím s tím intervalem. On ten olej jako takovej už dneska opravdu těch (třeba) 30tkm vydrží, spíš mnohem víc, ale už po 15 je tak špinavej, že chce stejně vyměnit. Teoreticky se dá přefiltrovat a tím "recyklovat", jsou i firmy, co se tím živí, ale ne v našich 4-5l objemech:)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 rok později...

Deci oleje který tam zůstane nehraje žádnou roli pokud měníte olej kolem 15 000 km.Prolisováýní ven bych nikdy nedělal.Auto je nízké a není problém škrknout vanou o kámen a nebo něco podobného,což se mi stalo.Uvolnilo se jen těsnění a trochu slzel olej pod těsněním.Vana šla dolů a přetěsnit.Toho oleje tam zůstane snad ani ne půl deci.Kdybych měl prolisované vypouštění,tak urvu vypouštěcí matku oleje a je to na odtah+nová vana.

Upraveno uživatelem Cinkl Miroslav
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak ja meril, co zbylo ve vane a bylo to 3-4 dcl a ne jedno. Vanu jsem sundaval, nedelal jsem prolis naopak. Jen chci proste rict, ze to mnozstvi az tak zanedbatelne neni. A strejchnout sroubem o zem moc nejde, alespon ne u vetsiny lidi co maji kryt pod motorem. To uz bys musel fakt vanou narazit na beton a to bys do te plechove vany stejne udelal, nehlede na sroub.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...