Přejít na obsah

Makeš

Uživatel
  • Počet příspěvků

    18
  • Registrace

O uživateli Makeš

  • Datum narození 28.6.1968

Věci klubové

  • Auto
    Toyota
  • Rok výroby
    2020

Profilové informace

  • Pohlaví
    Muž
  • Město
    Mirošov
  • Stát
    Česká republika

Návštěvy profilu

1 456 zobrazení profilu

Makeš's Achievements

Mám víc než 10 odpovědí :-)

Mám víc než 10 odpovědí :-) (2/6)

9

Popularita

  1. Makeš

    Disky pro Rifter

    Tak doplním můj příspěvek tím co jsem tedy vybral a použil za litá kola. Předně ještě poznámka k hybridním plechovým diskům, o kterých jsem hodně uvažoval, ty mi však byly rozmluveny na to že mají obecně nízkou kvalitu - brzy reznou a i z formálnho důvodu - mají nosnost jen 600kg a na naše auta je třeba 630kg. Vybral jsem tedy kola Dezent TZ 7x16 ET48: https://www.alcar.cz/lita-kola/dezent/tz-graphite/ mezera mezi brzdičem a kolem je s malou rezervou tak akorát na závaží - viz foto. Budu ještě muset dle typového listu nechat do technického průkazu zapsat změnu ET o 1mm z ET47 na ET48 a šířku disku 7" místo 6,5". Jinak tedy spokojenost, ani cena za tyto disky není nijak vysoká, montováno se zmními pneu Continental TS860, s kterými mám tak první dojem z jízdy docela dobrý - trochu lepší odpružení než s nízkoprofilovými 17" a jsou i tišší než letní Michelin Primacy4.
  2. Makeš

    Disky pro Rifter

    Přidám se do tohoto tématu sice už ne jako vlastník Peugeotu, ale mám Toyotu Proace City Verso. Řeším zimní pneu a raději bych zůstal spíše u 16" rozměru. Sice jsem dostal z výše zmíněného obchodu elektrony.cz vyjádření že na na naše auta v 16" rozměru pouze nejdou jiné než plechové disky nebo lité OE od automobilky. Myšleno z důvodu velkých brzdových třmenů... Zaujaly mně ty "hybridní" plechové disky na které se zde už někdo ptal loni: https://www.pneuok.cz/plechove-disky/alcar-hybrid/6.5jx16-5x108-et47-65.1-kod-130601a/ Nemá už s nimi někdo zkušenost? Není problém se vejít. A k těm několikrát zmiňovaným Xenos diskům Autec. Má je někdo v 16"? A nebo co by jste mi doporučili ověřeného v 16" provedení mimo běžné plechové disky? Jinak v TP pro Toyoytu mám předepsáno 6,5x16 ET47 C1 A 205/60 R16 92U a 7.0x17 ET50 205/55 R17 92U - jestli je trochu odlišnost v ET z důvodu jiných blatníků, nevím.
  3. Makeš

    Rifter vs. kolegové z PSA

    Ahoj, mám zhruba tři týdny Toyotu Proace City Verso Long s motorem 1.5D 96kW a EAT8 automatem a myslím že jsem si vybral dobře. Ano také jsem porovnával především Citroen a Toyotu, Peugeot mi trochu vypadl z důvodu problémového servisu v našem městě. Ale byl jsem doteď 14 let uživatelem MPV Peugeot 807 a chtěl jsem zase velké auto což je dnes v novém problém koupit, takže jsem zvolil toto - v úplně plné výbavě s pakety Comfort a Family 7 - se sedmi sedačkami a všemi asistenty apod. Prostě abych se co nejvíce přiblížil standardu MPV. Toyota to bohužel nemá tak že by bylo možné objednávat jednotlivé doplňky, alespoň ne v akčních nabídkách, které jsou velmi však velmi výhodné. Vůbec jsem sice na rozdíl od Peugeotu nemohl dostat vyhřívaný volant který nenabízel ani Citroen. Dále jsem ještě stál o vyhřívané sklo, Grip control a DAB radio, to však vyvážily všechny ostatní doplňky v paketu Comfort se 17" Al. koly. Jinak ten tunel jsem si také myslel že je zbytečný, ale zajišťuje ofuk z klimatizace pro lidi vzadu a USB konektory pro ně, to bez toho tou malou volitelnou verzí nezajistíš, takže nakonec také dobře. Navíc záruka 5let/250.000km tak jsem to vzal takto a jsem spokojen. Co se týče motoru také jsem předtím ještě zkoušel 1.2 benzín, ale ten tříválec je rachot, navíc spotřeba vyšší než diesel. EAT8 s je výberný ve spojení s adapt. tempomatem a jak má pádla pod volatem tak jej můžeš i vyřadit a jet si podle svého, já bych jejj jinak nechtěl, ale na rozdíl od jiných automatů - např. DSG jede opradu velmi dobře.
  4. Makeš

    Přesný kód barvy podle VIN

    Ahoj, mohu poprosit o číslo barvy na VIN: VF3EBRHRH13351762 Díky moc
  5. Tak bohužel výměna expanzního ventilu nepomohla, únik je z výparníku a vůbec netuším zda se musí demontovat celá paluní deska, či zda to nejde vyměnit nějak jednodušeji?
  6. Dobrý tip Ferinko, - jak vidím je to za přepážkou takže syčení z něj je také slyšet dovnitř auta - tak jak to bylo a je to na zkouškou podstatně menší investice než celý box klimatizéru. Máš prosím jen představu zda se dá vyměnit jen rozebráním horní části palubky či zda musí celá palubní deska ven?
  7. Díky Radku za odpověď, nicméně zkusil jsem tedy odpojit kompletně baterii na cca 10min a bohužel stále stejné. Na tlačítko Menu to nereaguje, ani žádným jiným se z tohoto blikajícího stavu nedostanu.
  8. Bohužel mi při diagnostice nefunkční klimatizace bylo sděleno že je vadný výparník klimatizace - systém je bez chladiva a po kontrole všech částí klima systému v motoru bylo při tlakování vzduchem zjištěno, že to syčí ve vnitřním prostoru auta pod palubní deskou - čili problém výparníku. Můj dotaz zní jak se dá výparník vyměnit - je nutno demontovat celou palubní desku či zda jde a stačí rozmontovat pouze horní část u displeje a schránek? Má někdo ověřený postup? Dále se mi nedaří najít na e-shopech ani samotný výparník - jde auto ročník 2007 HDi RHR 100kW. Dostávám se jen k tomu že tento díl není momentálně dostupný, ale nevidím ani P.N., cenu atd. Díky za jakkékoliv podněty, fórum jsem se snažil již prohledat.
  9. Ahoj všem, prosím o pomoc s následující situací: stalo se mi že po hledání správné pojistky metodou vyndej a zkontroluj jednu po druhé (při tom jak špatně odpovídají tabulky pojistek u našich autobusů) jsem si vyresetoval nastavení palubního počítače spojeného s rádiem RD4 do výchozího nastavení a to tak že je to ve francouštině, na displeji bliká jen datum a čas postupně nabíhaný od 00:00 1.1.2003, ale nijak se mi nedaří přejít do módu nastavování. Viz připojený obrázek. Nereaguje to na žádné tlačítko, snažil jsem se velmi hledat zde i jinde, bohužel ani kombiace Dark + >> nereaguje. Zajímavé však je že radio hraje, zůstaly nastaven předvolby a fungují všechny tlačítka odpovídající ovládání rádia i CD. Při odpojování baterie se mi nikdy nic takového nestalo, takže evidentně je v autě ještě jedna záložní baterka? Prosím tedy o jakkokoliv radu jak bych měl postupovat. Díky
  10. Makeš

    pružina

    Také jsem měl ve 170tis km prasklou pružinu, respektivě obě a jednu dvakrát. Za poslední dva měsíce jsem jednou zaregistroval za jiízdy ránu v podběhu, ale i když jsem poté zastavil a koukal co se mohlo stát, vůbec mi nenapadlo koukat na pružinu. Stejně tak o měsíc později na druhé straně, to bylo mírnější - spíše se mi zdálo, že jsem chytil kamen co udělal ránu v podběhu. A poslední situace byla kdy jsem jel a po odbočení - zatočení doprava najednou rány od něčeho v podběhu a pod autem - několikrát jako kdyby jsem něco chytil, ale na silnici jesm předtím nic neviděl. Zastavil jsem a vrátil se zpět a našel jsem na silnici půlku závitu velké pružiny s jedním čerstvým lomem a jeden již orezlý. To bylo ode mně z levého předního kola. Naštěstí se nic jiného nestalo - nepoškozená pneu, ani nádrž pod autem či něco jiného. Prasklá pružina čouhala pod lůžko, nicméně s autem se stále dalo jet. Při kontrole doma v klidu jsem pak ještě zjistil že předchozí rány byly prasknutí prvního závitu pružin, jež si jen sedly na sebe. Kdbych měnil zimní kola za letní o týden dříve, tak bych na to přišel, ale tak to bylo až takto kritické. Takže přeci jen odstavení auta, rychle sehnat servis, protože je třeba jezdit, což se podařilo během dvou dnů. 25km do servisu jsem ještě se strachem dojel. A výměna pružin - po radách zde raději SGB i když 1663,-Kč za kus a obojí horní uložení ty přišly na 2145,- a ještě ložisko pružné vzpěry za 200,-Kč. Oprava celkem 10.860,-Kč, včetně geometrie a prohození kol za letní když už to bylo na zvedáku. Doufám že to vydrží, nerad bych to opakoval, byla to finanční rána.
  11. Tak jsem problém nakonec odhalil - po předchozí kontrole kabelů, pojistek jsem znovu sundal horní kryt motoru a vlevo nahoře na sání jsem našel dvě podtlakové hadičky jež jsem při operaci vyndavání či nasouvání startéru musel zřejmě přes jeden kabel co mi tam docela šponoval stáhnout. Naštěstí jsou vytvarované takže je jasné kam která patří, spíše že nejsou více zajištěné, ale jde o podtlak, tak to není více třeba... Problém v pečlivosti, jež jsem tomu bohužel nemohl dát, vzhledem k opravě na parkovišti a časovému tlaku když jsem startér vracel. Po nasazení již vše naprosto v pořádku auto táhne od nejnižších otáček jak má, po vymazání chyb v diagnostice se znovu neobjevily. Tak snad to někomu pomůže...
  12. Tento týden jsem u mého busu nechával repasovat startér, protože jsem jednou již zcela nenastartoval, přitom co mi předtím dvakrát pomohlo připojení kabely na druhé auto, a nebo bylo slyšet jednou jen cvaknutí a podruhé motor normálně nastartoval. Současně jsem i z důvodu stáří a již pozorované nižší kapacity měnil baterii. Mám P807 2.0 HDI 100kW rok 2007, 169000km. Diagnostiku startéru, identifikaci vadné pojistky spouštěče při nesprávné tabulce v manuálu jsem byl schopen provést za pomoci rad na tomto fóru, za což velmi děkuji. Nicméně problémy pokračují, již na prvních kilometrech po této mé opravě jsem cítil jak auto nejede a při prvním větším zrychlení na dálnici se objevila chyba Depollution system faulty a rozsvítila kontrolka motoru. S tím jsem dojel na první výjezd velmi omezenou rychlostí do 80km/h protože to více nedalo, motor nešel do otáček. Po restartu se jenom rozsvítila kontrolka motoru. A vypadalo to trochu lépe, byl jsem schopen i omezeně jet, snažil jsem se motor vytáčet s vědomím že pokud jde o problém na FAPu, takže bych jej mohl zkusit při větších otáčkách "vypálit". Po pár kilometrech zhasla kontrolka motoru, ale motor nejde do příliš otáček, do kopce stále netáhne. Půčil jsem si od kamaráda ELM 327 bluetooth diagnostiku, stáhl program TouchScan a ukázalo mi to chyby: P2562 - Turbodmychadlo, Regulace plnění motoru, P0299 - Turbo nedostatečný plnící tlak jako uložené chyby, a P0402 - Recirkulace výfukových plynů, Nadměrný průtok jako sporadickou chybu. Všechny tyto chyby jsem vymazal a po dvoukilometrové projížďce kdy jsem zjistil, že motor stále netáhne se první dvě chyby objevily jako sporadické. Co pozoruji navíc je při vypínání motoru dost výrazné zaklepání které předtím nebylo. Co se týče turba, již minulý rok při výměně chladiče intercooleru jsem pozoroval zvýšené množství oleje v jeho okruhu, ale po konzultaci s servisem na turba mi zatím nedoporučovali další kroky - nejde kouř z výfuku, nejsou slyšet žádné další podezřelé zvuky, bohužel jsem nebyl schopen se dostat na hřídel turba, abych zjistil jestli není přidřené. Nejsem v motorech žádný odborník, nicméně prosím o vaše rady na co bych měl zaměřit než bych dával do dalšího servisu, případně na koho se v Plzni s důvěrou obrátit. Díky
  13. Tak když se zde toto vlákno nyní obnovilo tak se také připojím. Když jsem si před časem P807 pořizoval, tak mi známý říkal Peugeot dobrý, ale v Plzni servis špatný. Auto jsem měl skladovku z Prahy, ale hned po odvezení se ukázal problém úniku oleje od přední poloosy který jsme viděli rovnou při přezouvání na zimní pneu. Tak jsem si řekl co - jednoduchá záruční oprava za kterou nic neplatím - zkusím přeci jen ten IC West. I s takovouto jednoduchou závadou jsem tam byl s autem dvakrát dva dny - napřed jen snad dotěsňovali a pozorovali a když jsem po 25km měl zase olej v kole, tak konečně vyměnili celý těsnící element - gufero či co - je to dlouho, tak přesně už nevím. Pamatuji si však to odporné jednání kdy z člověka dělali blbce a navíc svou práci ani neodvedli napoprvé správně a napodruhé v hrozném čase. Takže jsem si též řekl již NIKDY. A doporučuji tak i ostatním.
  14. Makeš

    Nefunkční roleta v kufru P807

    Vyřešeno - odpovím si tedy sám a pro informaci tomu kdo by měl stejný problém zde popíši postup nápravy: 1. Bylo nutno sundat - odmotat a z drážky vytáhnout plachtu rolety. 2. V prolisech na konci trubky s pružinovým mechanismem zmáčknout dvěmi plochými šroubováky plastové zajištění vnitřního mechanismu a vytáhnout. Náročná operace pro dva lidi a nejprve bude zřejmě ještě nutné jednotlivě vymáčknout plechové dílečky - krytky z těchto prolisů cca 2x4mm aby bylo vůbec možné zmáčknout vnitřní plast. 3. Po vytažení zjištěno dle předpokladu že torzní pružina není prasklá, že sjela z koncového uchycení - takže opatrné nasazení. 4. Natočení pružiny ve správném směru ještě před vložením mechanismu asi na 10otáček -při větším natočení se mi jevilo že se pružina již docela dost vlnila a možná by již měla opět tendenci vyskočit. 5. Na trubku natočit správně plachtu rolety. 6. Nasadit trubku s plachtou do krytu rolety s pravou pružnou koncovkou. 7.Vložit opatrně mechanismus s torzní pružinou do trubky a zacvaknout. 8. Vložit roletu do auta a vyzkoušet funkci.
  15. Zdravím všechny vlastníky autobusů. Rád toto fórum poslední dobou sleduji a pročítám, v lecčem mi již pomohlo. V celkově již osmiletém vcelku spokojeném provozu P807 mi situace nyní dovedla k tomu, že zde zkusím dát dotaz. Nefunguje mi navíjecí roleta v kufru a to tak že se přestala navíjet vlastní plachta rolety. Zcela zde nepůsobí žádná síla vnitřní pružiny rolety, nemyslím však že by byla prasklá. Došlo k tomu tak, že při jedné manipulaci s roletou když jsem ji měl vyndanou z její pozice v kufru, se mi vycvakla trubka s navinutou plachtou z pravé strany plastového úchytu, kde je pouze pružné uchycení zajišťující od-aretování ve zmačklé pozici rolety. To už se mi předtím stalo několikrát, trubku s plachtou jsem do koncovky nasadil, zacvaknul a ta opět bezproblémově fungovala. Nyní však ne, přestože evidentně nedošlo k žádnému poškození, nedaří se mi ani po mnoha pokusech roletu zprovoznit. Do levé části kde je v trubce schovaný mechanismus navíjení se mi nedaří bez násilí dostat abych zjistil, jestli je pružina vypadlá či co se mohlo stát. Cena nové či použité rolety je docela vysoká na to abych ji pořizoval, když si nejsem vědom žádného poškození, bohužel však do toho není vidět. Nenašel jsem k tomu nic zde na fóru, nefunkční roletu si dokáží dle jejich fóra opravit vlastníci Mazdy 6, jejich postup však nelze uplatnit, protože se nedokáži přes koncovku do trubky dostat. Předem díky za jakkékoliv vyjádření.
×
×
  • Vytvořit...